Ученици ще правят колиби с мамутски кости

0

Ученици ще изграждат колиби с макети на мамутски кости в Екомузей с аквариум.

Занятието е част от образователен модул „Зима”, който разгръща темата за „ледената епоха“ и изчезналите животински видове. В залите на музея децата ще видят експонираните кости на мамут и мастодонт, ще разберат кога са съществували тези видове, как са съжителствали с хората и защо са изчезнали. Момчетата и момичетата ще се докоснат до фигури на мамут и мастодонт, след което ще се изправят пред предизвикателството да си построят колиба. Макетите на мамутски кости, необходими за построяването на колибата, са изработени от реставратора на музея Даниел Кънчев. Помощ в осъществяването на отделните дейности децата ще получат от музейните педагози Виктория Друмева и Магдалена Трифонова. След приключването на уъркшопа учениците ще си направят и мамути от филц.

Модул „Зима”, който ще се проведе през следващата седмица, е част от новият проект на Регионален исторически музей – Русе „Културна екосистема. Човек и природа – музейни образователни модули“, който се реализира през настоящата година с подкрепата на Министерството на културата. Във фокуса на проектното предложение попада Екомузеят и неговите експонати. Те ще бъдат представени на подрастващите посредством специално разработени образователни модули, които оформят годишен цикъл от събития, обхващащи четирите сезона от годината.

Модул „Пролет“ се фокусира върху отбелязването на Международен ден на птиците. Посредством различни игри с макети на крака на водоплаващи и водогазещи птици в зала „Блатна екосистема“ на Екомузея, момчетата и момичетата ще разберат повече за особеностите и начина на живот на двата вида. Акцентът в образователен модул „Лятото“ попада върху рибите и риболова, защитените и забранени видове. В уъркшопа, посветен на Деня на река Дунав, подрастващите ще се запознаят с видовете дунавски риби, чрез специално създадени макети. Раздел „Есен“ е посветен на прилепите и техните местообитания. В Нощта на прилепите малките гости на музея ще преминат през сензорен тунел, в който ще разберат как се ориентират в тъмното бозайниците и с какво се хранят, ще се включат в тематични игри и занимания. Паралелно с провеждането на заложените практически дейности, ще бъде издадено и учебно помагало, в което са описани разработените вече образователни модули. Така те ще се използват и в следващи музейни занятия, което гарантира устойчивост на разработената концепция и създаване на активна музейна публика.

Проектът „Културна екосистема. Човек и природа - музейни образователни модули“ има за цел получаване на знания у подрастващите по указаните теми и провокиране траен интерес към природните дадености, както и разбиране на взаимовръзката Човек-Природа. Практическите занимания, сензорните елементи, адаптираните беседи и досегът с експонатите, създават условия за адекватно възприемане, осмисляне и интерпретиране на наследството.

Проектът „Културна екосистема. Музейни образователни модули“ на русенския музей ще има изнесени занимания в Историческите музеи в Свищов и Тутракан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Мило, хайде да направим нещо романтично тази вечер!
- Добре, ще гледаме мача на свещи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари