Еколожката Христина Момчилова: 33 години след хлорните протести русенци пак дишаме мръсен въздух

4
Момчилова предложи тя самата като инженер химик и русенец, който живее в София и изготвя доклади за производствени аварии, да получат достъп до три предприятия потенциални замърсители, за да направят гражданска проверка
Момчилова предложи тя самата като инженер химик и русенец, който живее в София и изготвя доклади за производствени аварии, да получат достъп до три предприятия потенциални замърсители, за да направят гражданска проверка

"Точно преди 33 години на днешния ден участвах в първия протест за чист въздух на Русе - днес, след 33 години, ние пак дискутираме чистотата на въздуха"

Това каза председателката на организацията „Екосевер“ Христина Момчилова, която вчера взе думата по време на заседанието на комисията за чистотата на въздуха, създадена преди няколко месеца. „Тогава избягах с моя едномесечен син в Дупница, за да се спасим от задушливите миризми. Тогава спасението ни дойде от затварянето на завода в Гюргево. Днес се оказва, че Русе отново страда, защото не може да диша. Много съм ядосана на МОСВ и на всички институции, гневна съм и съм недоволна“, каза Момчилова, която в последните години не е била в България и със завръщането си сварва проблеми, аналогични на предишните, пише Нели Пигулева за вестник "Утро"

Вчера тя предложи тя самата като инженер химик и русенец, който живее в София и изготвя доклади за производствени аварии, да получат достъп до три предприятия потенциални замърсители, за да направят гражданска проверка.  "Искаме да направим това безплатно, като специалисти, за да изготвим обективна оценка - и сами да се уверим има ли място за притеснения, или не", каза Момчилова.

Председателят на комисията Дауд Ибрям я помоли след заседанието да обсъдят предложението, като предварително поясни, че никой не може да задължи предприятията да допуснат гражданска проверка. Кметът Пенчо Милков обаче изрази увереност, че при повишена гражданска енергия и активност такъв независим „одит“ би могъл да се осъществи.

На заседанието на комисията директорът на РИОСВ Анатоли Станев съобщи, че тяхната проверка в „Линамар“ още не е приключила, като към експертите са се присъединили членовете на ведомствената комисия, създадена от областния управител.

"От 10 до 18 септември не са установени нарушения в това предприятие, но ние проверяваме в работно време, от 9 до 17 ч," каза Христо Милков от РИОСВ. Той уточни, че през деня вентилационните отвори са затворени, а при няколкото внезапни проверки през нощта сигнали от граждани не са постъпвали. Проверено е и друго леярно предприятие, където също не са установени нередности, но фактът, че дейността се извършва само в едно хале, което не е предвидено да се проветрява, буди недоумение, каза екоекспертът.

Зам.областният управител Свилен Иванов настоя да се проверят всичките 17 предприятия, определени като потенциални замърсители. А зам-кметът Димитър Недев обясни, че получените от РИОСВ две станции за изследване на фини прахови частици в момента са в тестов режим.

На членовете на комисията и на няколкото граждани, дошли на заседанието, беше раздаден материал, в който русенецът Иван Белчев си е направил труда да съпостави стойностите на орто- и паракрезол във въздуха, които, оказва се, надвишават значително нормите. Трябва да се изясни какво означават тази превишени стойности и на какво се дължат, каза Недев. А кметът Милков увери, че ще възложи изработването на карта на ветровете, която е важна за разполагането на промишлени предприятия.

Председателят на комисията Дауд Ибрям се обърна към единствения депутат, откликнал на поканата да участва в дискусията - Крум Зарков. "Никой в Русе не е виновен за проблема - той е създаден от МОСВ и вие, депутатите в бъдещия парламент, защото изборите вече чукат на вратата, можете да го решите", каза Ибрям.

"Въздухът на Русе е национален проблем", увери Зарков и обеща да предаде русенската дискусия на всички свои колеги в НС и да сезира парламентарната екокомисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари