Пенчо Милков: Не приемам, че общината не прави нищо за въздуха

1
"За да има един кмет сила, трябва гражданите да са с него“, заяви Пенчо Милков
"За да има един кмет сила, трябва гражданите да са с него“, заяви Пенчо Милков Видео: Русе Медиа

"Не приемам някой да казва, че в Русе общината не е направила нищо за въздуха. Не приемам темата да се политизира или някой да си прави с нея личен пиар"

Това заяви на пресконференция днес кметът Пенчо Милков, предаде Русе Медиа. Той даде подробна информация за всички стъпки, предприети от администрация през последните две години за дефиниране и решаване на проблема.

Милков припомни, че Русе е разполагал само с две станции за измерване качеството на въздуха и една полуоборудвана в пожарната. В момента разполага със 7, като една от тях е най-модерната на МОСВ и идва всеки сезон приоритетно в Русе.

Общината ще настоява всеки инвеститор да има станция, която да бъде свързана с РИОСВ. Пример е „Астра Биоплант“, където инвестиционното намерение не е било подкрепено от администрацията, докато не се постави станция в зона „Тегра“.

Осигурени са пари за съставяне на програма на въздуха, но за съжаление на общественото ѝ обсъждане са дошли едва няколко души, за да дадат своите идеи. Временната комисия към Общинския съвет пък е дала възможност да бъдат чути ръководствата на предприятията, за да се знае какво се прави в производствата им. Предстои до месец да се изготви екологичен кадастър на предприятията в Русе.

В същото време бе спрян чуждестранният инвеститор „Метал фусион“ заради несъгласието на гражданите да има производство, макар по документи то да не е замърсяващо. От общината е осигурено 24-часово видеонаблюдение с две камери в района на „Линамар“. Под натиска на общината ТЕЦ-Русе въвежда в експлоатация сероочистваща инсталация, а предстои да се мине на газ чрез закупените от дружеството когенератори за 2 млн.лв.

Кметът заяви, че е запознал с проблемите на Русе трима екоминистри и е изпратил писмо, в което иска да има по-строги екологични норми конкретно за града. Пуснал е сигнал до прокуратурата за физическите лица, които отварят през нощта вратите на производствата. Имал е среща по въпроса с ДАНС, МВР и прокуратурата. За да не се замърсява въздухът от превозни средства, в данък МПС вече е включена екокомпонента.

Пенчо Милков е поискал от областния управител среща с ръководствата на РЗИ, Инспекцията по труда и РИОСВ, за да се правят съвместни проверки с общината по предприятията. „Не можем да допуснем хората да работят в нечовешки условия. Проблемът не се констатира, тъй като безопасността на труда се оценява от частна фирма, на която заводът плаща“, каза още той.

Не приемам, че нищо не е свършено от общината. За мен трябва да работим заедно с хората. За да има един кмет сила, трябва гражданите да са с него“, заяви Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари