Екоактивистки заляха със супа „Мона Лиза“ в Лувъра

0
Те протестират за правото на "здравословна и устойчива храна"
Те протестират за правото на "здравословна и устойчива храна"

Те протестират за правото на "здравословна и устойчива храна"

Две жени лиснаха червено-оранжева супа върху бронираното предпазно стъкло на "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи в парижкия "Лувър", протестирайки за правото на "здравословна и устойчива храна", видя журналист от АФП.

"Кое е по-важно? Изкуството или правото на здравословна и трайна храна. Вашата земеделска система е болна. Нашите фермери умират на работа“, редуваха се в изявленията си двете, застанали пред картината.

Протестът е извършен на фона на демонстрациите на френските фермери, настояващи по-добро заплащане, данъци и регулации. Премиерът Габриел Атал в петък обяви няколко мерки, но блокирането на пътищата продължава в различни части на страната, съобщава БНР.

Действието в неделя е продължение на поредица от подобни прояви на екоактивисти срещу световноизвестни картини с искане за повече действия за постепенно премахване на изкопаемите горива и защита на планетата. Съответно това не бе първото нападение срещу "Мона Лиза". През май 2022 година 36-годишен мъж хвърли пай с яйчен крем по нея, понеже художниците не се фокусирали достатъчно върху „планетата“, но дебелата стъклена преграда предпази творбата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    daskal
    Хора с решени битови проблеми и добър стандарт на живот се чудят какво да правят. Когато си работещ бедняк и едва си плащаш разходите, едва ли ще ти е до такива глупости.
  • 3
    2
    н348ф34
    И какво сега? Като знам че са направили това, ще ми се стопли сърцето за тях ли? На френските управляващи ще им се стопли ли? Само ще си го преместят от единия в другия крачол. Тъпи активисти, ако ходеха на работа, нямаше да имат време да се занимават и да мислят за подобни глупости. Няма смисъл живота да се взема толкова насериозно, защото накрая никой няма да се измъкне жив от него.
  • 10
    1
    Мнение
    Ей тези са за обгрижване най човешко.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари