Екоактивисти заляха със супа картината на Ван Гог "Сеячът“

0
Те предупредиха, че подобни акции ще продължат, докато не се обърне повече внимание на изменението на климата
Те предупредиха, че подобни акции ще продължат, докато не се обърне повече внимание на изменението на климата Снимка: ЕПА / БГНЕС

Климатичните активисти от "Последното поколение" заявиха, че нападението е извършено от четирима души

Екоактивисти хвърлиха супа от грах върху шедьовъра на Винсент ван ГогСеячът“ в знак на протест. Те предупредиха, че подобни акции ще продължат, докато не се обърне повече внимание на изменението на климата.

"Сеячът" е картина на нидерландския художник от 1888 г., която изобразява фермер, който сее земята си под слънцето. Картината е била изложена зад стъкло и не е била повредена, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Климатичните активисти от "Последното поколение" заявиха, че нападението, извършено от четирима души, е "отчаян и научно обоснован вик, който не може да бъде разбран като обикновен вандализъм".

"Ненасилствените преки действия ще продължат, докато гражданите не получат отговори от своето правителство на исканията за спиране на газа и въглищата и за инвестиране в поне 20 GW възобновяеми енергийни източници", се казва в изявлението им.

"Всичко, което бихме имали право да видим в нашето настояще и бъдеще, е затъмнено от една реална и предстояща катастрофа, точно както това грахово пюре е покрило работата в полето..." допълват екоактивистите в изявлението си.

БГНЕС припомня, че преди дни двойка активисти за климата от организацията "Просто спрете петрола" разбиха две торти в лицето на восъчната фигура на крал Чарлз III в Музея на Мадам Тюсо в Лондон.

След това климатичните активисти се залепиха за "Момичето с перлената обица" на Йоханес Вермеер в холандски музей.

На 14 октомври пък активисти хвърлиха супа върху "Слънчогледите" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон и размазаха картофено пюре върху картина на Клод Моне в Германия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    colibri
    Спрете да ги наричате "климатични активисти". Ще им подхожда определение, като 'терористи". Това, което правят е по- скоро вандализъм, който не би трябвало да се подкрепя.Разбирам, че протестират, но има и други начини за протест. Ако не правят такива шокиращи неща, вероятно никой нямаше да им обърне внимание, а те се нуждаят от внимание.
  • 4
    1
    Малийййййй!
    Докъде докарва жените липсата на мандръсане!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари