ЕК ще компенсира с още 16 милиона евро българските зърнопроизводители

1
Зърнопроизводителите обаче са категорични, че тази помощ няма да ги спаси от фалити
Зърнопроизводителите обаче са категорични, че тази помощ няма да ги спаси от фалити Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите обаче са категорични, че тази помощ няма да ги спаси от фалити

"Българските зърнопроизводители ще получат 16 милиона евро от Европейската комисия като компенсация заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно". Това заяви земеделският министър Явор Гечев. Той се срещна с протестиращи земеделци в свищовското село Горна Студена, предаде БНТ.

По думите му в България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско, което потвърждава, че страната ни е засегната повече от другите държави в Европа от украинския внос.

Зърнопроизводителите посрещнаха земеделския министър Явор Гечев с поредна блокада с трактори и комбайни на главния път Плевен – Русе край Горна Студена.

Според Явор Гечев позицията на протестиращите срещу безмитния внос на украинско зърно, който подбива пазарите у нас, съвпада с позицията на страната ни и допълни, че са положени всички усилия ситуацията да бъде променена, но към момента няма такъв механизъм.

"Комисията този път реагира поне частично на нашите неща. Това, което е по предварителни данни, три държави ще получат средства по отношение на европейската солидарност. Предварителните цифри са 16 млн. евро по отношение на България, които ние ще използваме за допълнителни субсидии за кризисното съхранение, за да подпомогнем поне частично това, което сте загубили", заяви Явор Гечев, министър на земеделието, храните и горите.

Зърнопроизводителите обаче са категорични, че тази помощ няма да ги спаси от фалити.

Протестиращите настояват и за промяна на Стратегическия план за развитие на сектора, тъй като според тях той обрича малките и средните производители на фалит.

Министър Гечев изрази съгласие със земеделците, но обясни, че тази година е преходна за изпълнение на плана и никой от тях няма да подлежи на санкции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До кога и защо?...
    За какво ги компенсирате, за това , че и при добра реколта не свалят цените на зърното, но продължават да живеят в охолство на гърба на хората дали земите си за някаква мижава аренда. Вместо срещу тези помощи да дават определени количества, съобразно обработваемите декари на държавата на по-ниски цени, те си купуват скъпи коли и т.н. Докога в тази тъпа държава няма да се променят нещата?...
  • 4
    3
    Дгд
    Ами фалирайте бе мамицата ви нещастна. Шибани боклуци
  • 3
    2
    Нямам име
    Ама те горките гладни останали. Давайте им, още им давайте. Всяка година да си сменят колите и то на цялата фамилия, а ние да купуваме хляб по 2 лв.
  • -1
    1
    ...
    Регистрационният номер на снимката е усраински. Отразява съвършено реалноста. Между другото казвам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари