ЕК с отстъпки заради протестиращите фермери

0
Оттеглено е предложението за намаляване употребата на пестициди
Оттеглено е предложението за намаляване употребата на пестициди

Оттеглено е предложението за намаляване употребата на пестициди

Гневът на фермерите всъщност залива Европа от седмици. На отстъпки са готови и в евроинституциите. Комисия оттегли предложението си за намаляване наполовина на употребата на пестициди до 2030 година.

Това обяви Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите в Страсбург. Именно това е едно от предложенията на Брюксел, срещу които европейските фермери протестират. Докато евродепутатите заседаваха, френски фермери блокираха пътя към Европарламента.

По всичко личи, че ЕК ще преосмисли амбициите си, свързани със Зелена сделка или поне това се вижда, именно под натиска на протестите на фермерите.

В пленарната зала Урсула фон дер Лайен каза, фермерите в ЕС се чувстват притиснати в ъгъла и заслужават много повече уважение. На фона на продължаващите протести в целия Евросъюз, тя обяви нова отстъпка за сектора - Брюксел оттегля едно от важните предложения, свързано с намаляване на използването на пестицидите.

Предложението беше направено в контекста на зелените амбиции, а целта му беше по-малко вредни химически вещества да попадат в почвата. Миналата седмица ЕК обяви и отлагане на изискването фермерите да държат 4% от обработваемата земя като непроизводствени площи.

"Комисията направи предложението за намаляване на употребата на пестициди с достойната цел да намали рисковете. Това предложение обаче се превърна в символ на поляризацията. То беше отхвърлено от Европейския парламент. В Съвета също няма напредък. Ето защо ще предложа на Европейската комисия да оттегли това предложение", каза Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Еврокомисията публикува днес и препоръки за намаляване на въглеродните емисии до 2040 година. Случайно или не в тях липсват конкретни предложения за земеделския сектор. Евродепутати от групата на зелените коментираха, че премахването на селското стопанство от препоръките не означава, че проблемът с емисиите в сектора е изчезнал.

Докато вътре в пленарната зала Урсула фон дер Лайен обявяваше поредната отстъпка за сектора трактори блокираха входа на ЕП в Страсбург. Фермерите искат по-малко правила, по-малко бюрокрация и повече предвидимост за бъдещето си, съобщава БНТ.

Според протестиращите фермерите заслужават уважение, защото се грижат за храната на хората. На обещанията на политиците гледат с недоверие.

"Това, което казват в тази сграда, това са политически обещания, а ние чудесно знаем, че това, което ни казват политиците, е за да не бъде изпълнено. Така че не си правя много илюзии", обясни една от протестиращите пред ЕП.

"От 25 години съм в земеделието, сега искам пенсия", каза друг протестиращ.

Фермерите в целия ЕС не искат да стават жертва на зеления преход и на евтиния внос от държави, където няма строги правила и изисквания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари