Един клиент да оскубя днес ми стига

0
Има ли някаква бизнес логика в работата на родните бизнесмени?
Има ли някаква бизнес логика в работата на родните бизнесмени?

Само преди около десетилетия ни зомбираха с разни творения от рода на: „Що е то социализъм и има ли той почва у нас?“

Сега явно е дошло времето някой философ да се поупражнява на темата има ли пазарната икономика почва в България. Интересно е до какви изводи ще стигне.

Някои неща обаче всички си ги знаем. Част от родните търговци работят на принципа: „Един клиент да влезе днес да го оскубя ми стига“, пише Васил Нанчев в Монитор.

В случая човек би помислил, че става дума за най-древната професия, където това може би е възможно, а не за обикновени склададжии, бакали или зарзаватчии.

Родните бизнесмени от сферата на търговията много обичат да надуват цените преди празници и при други поводи, като например ранната есен при приготвянето на зимнината. И така се оказва, че сега захарта и олиото, необходими за направата на лютеница, сладко, компот, че и домашна ракия са най-скъпи не къде да е, а в най-бедните райони на България и на Евросъюза - Северозападна България.

Редно е да се запитаме защо е така? Има ли някаква бизнес логика, или отново искаме да влезем в някоя класация? Я на Гинес, я - на ЕС. Дали пък родните търговци, част от които навремето са били само ченгета или комсомолски активисти, не са решили съвсем да обезлюдят най-бедния район на Общността, където и без туй повечето села са отдавна празни? В такъв случай кой ще им купува скъпата захар и олио?

Да не би да се надяват всички села в Монтанско и Врачанско за нула време да се населят с пенсионери от Запад, които да пазаруват без много да му мислят. Въпросният сценарий в момента е повече от невероятен. Първо, защото колкото и голяма пенсия да взимат хората оттатък някогашната „желязна завеса“, са научени добре да си правят сметката. И второ - заради прекалено ниското ниво на сигурност в малките селища на страната ни, едва ли някой от уредена и богата държава би се заселил там. Освен ако не е любител на силните усещания.

Дали пък родните търговци не вдигат цените, защото им се налага да охраняват керваните с продоволствия, които доставят в най-бедните райони на България, подобно на Дивия Запад в щатите през по-миналия век? Не. Чисто и просто искат да изкарат бързи пари.

Въпросът е дали ще им мине номерът. Предлагайки стоките си скъпо те остават без клиенти и логично може да се запитаме дали бакалията или складът на едро не служат просто за пране на пари.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари