Двигателят не трябва да се гаси веднага след дълъг път

0
Има две причини за това
Има две причини за това

За повечето от водачите на моторни превозни средства не е тайна, че двигателите с турбокомпресори е добре да се оставят да поработят малко на празен ход след дълго пътуване. Но знаете ли, че това правило е добре да се спазва и при атмосферни мотори?

Работата е там, че когато моторът се изгаси веднага след дълго пътуване, спира и работата на водната помпа. Така ключови детайли от агрегата спират да се охлаждат. Понякога прегряването може да доведе до нагар в горивните камери - явление, което влияе отрицателно на ресурса на мотора

Има и още една причина, която не е толкова съществена, но много специалисти я отбелязват като такава. Веднага след изключване на двигателя, реле-регулаторът спира да действа, но генераторът, който се задвижва от вала, продължава още малко своята работа. Това може да доведе до проблеми с електрониката на колата.

Препоръките са след дълго пътуване, когато моторът е работил продължително време на високи обороти, независимо дали е с турбокомпресор или не е, да се остави да поработи на място за минута-две.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари