Душ геловете крият опасност за здравето

0
Опасните съставки на душ геловете
Опасните съставки на душ геловете

Голяма част от душ геловете, сапуните и шампоаните крият опасности за здравето.

Използването на душ геловете обикновено се случва в помещения с повишена температура, където порите на кожата се отварят.

По този начин съставките на продукта проникват директно в тялото. Между 70% и 90% от вредните химикали в този продукт се изпаряват и се вдишват през белите дробове, информира framar.bg.

По-голямата част от ароматите, които се използват при производството на душ геловете, са синтетични, но хората не биха си ги купили, ако не влизат в съдържанието им.

Пример за това е натриевият лаурил сулфат (SLS/SLES), който е повърхностно активно вещество, емулгатор и детергент, намиращ приложение в редица козметични продукти и почистващи препарати. Опасността се крие в това, че той притежава способността да увеличава пропускливостта на кожата с до сто пъти, което позволява навлизането на болестотворни и вредни агенти. Ако това вещество е в комбинация с други съставки, то се превръща в мощен канцероген.

Друга голяма група химични съединения в състава на душ геловете са диоксините, които се характеризират с голяма токсичност. Специалистите предупреждават, че те вредят на черния дроб, бъбреците и мозъка. За да се избегне вредното им влияние е добре да не се използват продукти с цетеарет, лаурет, полиетилен гликол, оксинол и поликсиетилен.

Парабените са един от най-известните вредители в козметичните продукти, както и най-разпространените. Те имитират женския хормон естроген и възпрепятстват нормалното функциониране на ендокринната система.

Друга вредна съставка в душ геловете е пропилен гликолът. За него е доказано, че причинява чернодробни и бъбречни смущения, както и дерматити.

Диетаноламинът (DEA) може да се превърне в мощен канцероген в комбинация с други вещества. Той също пречи на усвояването на холина, който е необходим за нормалното функциониране на мозъка.

В много от душ геловете се открива и толуенът, който се получава от катран или нефт. Навлизането му в организма може да доведе до анемия,  бъбречни и чернодробни увреждания, а при бременните жени може да повлияе на развитието на плода в утробата.

Триклозанът е следващата опасна за здравето съставка в измиващите продукти. Той спомага убиването на микробите по човешката кожа и съществуват предположения, че може да причинява антибиотична резистентност.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари