Дронове ще ловуват комари

0
Microsoft се включва в борбата с маларията
Microsoft се включва в борбата с маларията

Технологичният гигант Microsoft се включва в борбата с маларията и другите смъртоносни болести, разпространявани от летящите кръвопийци.

Компанията даде старт на кампанията „Project Premonition", която предвижда използване на дрони и други технологични средства в борбата с разпространението на зарази.

Идеята е роботизирани самолети да хващат и идентифицират комари, пренасящи болести, преди те да се превърнат в заплаха за хората, дивите животни или добитъка. За целта технологичният гигант разработва капан за насекоми.

Устройството е цилиндър, в който има множество отделения за уловените преносители на инфекции. Microsoft не оповестява подробности за механизма на функциониране на изобретението.

Дроновете ще доставят насекомите в лаборатории, където учени ще ги анализират за наличие на вече познати или нови вируси, пише Popular Science. Потенциалните ползи са огромни, тъй като откриването и проучването на нови заболявания ще даде възможност за предотвратяване на тежки епидемии.

Microsoft се надява да доведе реализацията на проекта до край, създавайки глобална система от дрони, която да помага в борбата с тропическите болести. Първите тестове на технологията се провеждат в Гренада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари