Древен град край Велико Търново носи изцеление

31
Древен град край Велико Търново носи изцеление
Древен град край Велико Търново носи изцеление Видео: NOVA

В Никополис Ад Иструм бутафорната реконструкция е забранена

Освен тревожни гледки, страната ни може да се похвали и с много наистина привлекателни кътчета. Затова в едно българско село, което има скрит потенциал да се разрасне. Намира се край Велико Търново и е с около 300 жители. От скоро обаче се носи легендата, че намиращият се в близост римски град носи мистика и изцеление.

Село Никюп е 216 души по постоянен адрес, но по настоящ е 386 души”, споделя Йорданка Атанасова – кмет на с. Никюп. Един от тези жители е 40-годишният Александър - българин от Сърбия. „Роден съм в Западните покрайнини - Босилеград. Едно хубаво село, Църнощица, под върховете на планината Царок”, разказа Александър Георгиев.

Александър е изкушен от историята на България. Завършил е Великотърновския университет. Университетът на живота му отрежда да живее в село Никюп, откъдето е неговото потекло: „На дядо ми, леля, след 20-та година се е заселила тук - в Никюп. И това е поводът да си купя къща и почна работа тук – в Никополис Ад Иструм".

Историкът се учудва сам на себе си - как не се уморява да изнася дори по два часа беседи за древния Рим и миналото на Никополис Ад Иструм, като част от империята: „Построен е в началото на II век, след победата на Римската империя, над племената на даките.

Невидимата сила, която Никополис ад Иструм дарява на своите посетители Александър отдава точната симбиоза, която точно тук се е получила: “Вижте, всеки парк има нещо тайно и лечебно в себе си. Причината – градът и градската среда потискат. Всеки човек иска да си почина от шума и затвореното от четири стени. И тук е хубаво, защото освен парк, в който може да се седне – тук е и исторически обект”.

„Най-хубавото нещо е, че римският град остана автентичен, той не беше облъчен с кичове и грозни неща, които сме виждали у нас”, заяви Йорданка Атанасова – кмет на с. Никюп, цитирана от NOVA.

В Никополис Ад Иструм бутафорната реконструкция е забранена. Всичко, което е останало от древния град, е функционирало поне три века и е оцеляло още 17.

„Всяко мое посещение в Никополис е свързано с това да се потопя в онова безвремие”, каза Йорданка Атанасова.

Кметът на Никюп споделя как мистиката, гравитираща около римския град до търновското село, е тръгнала от уста на уста. „Поставила съм си за цел и съм питала туристи, които често посещават Римския град – има си енергията. За мен беше учудващо, как едно семейство от Русе ме посети в кметството да ми разкаже за положителното въздействие над тяхната дъщеря с увреждания посещението в Никополис”, каза Йорданка Атанасова.

Най-краткото трасе за туристи до Никополис Ад Иструм е отклонение от международния път Русе – Свиленград. Но никой не го препоръчва. „Предстои ремонт на път 10-36, който в момента е лунен пейзаж и отблъсква всички туристи”, заяви Йорданка Атанасова.

Освен ремонт на пътя до Никюп и Никополис, селото се нуждае и от ремонт на водопровода, защото вода вече няма – реалности, които бързо връщат местните и туристите към българската действителност, нямаща нищо общо с канализацията и водопровода древният Никополис Ад Иструм, които повече от 18 века не са помръднали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 19
    1
    Гост
    Наистина е много интересно и красиво,и пътя е зле но се минава. Струва си
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари