ДПС ще подкрепят кабинет на трите нови партии, ако имат програма

0
Категорично сме готови за нови избори веднага, но от гледна точка на държавата не стоят точно така, заяви лидерът на ДПС
Категорично сме готови за нови избори веднага, но от гледна точка на държавата не стоят точно така, заяви лидерът на ДПС Видео: БНТ

Категорично сме готови за нови избори веднага, но от гледна точка на държавата не стоят точно така.

Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Според него някои разчитат резултатът от парламентарните избори като воля за нови избори. "Може. Ние категорично сме готови за избори веднага. От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи: пандемична, икономическа, социална, институционална. Ако си позволим да прибавим към тях и политическа - ще сбъркаме сериозно."

"Смятаме, че сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика. Години наред фактически липсва нормален диалог между политическите субекти. След 2017 г. това се пренесе и върху държавните институции", каза още Карадайъ.

Според него са нарушени диалогът, координацията и контролът между властите. "От това идва и ниското ниво на доверие на българските граждани към институциите. Това явление определяме като институционална криза, която рефлектира пряко върху функционирането на държавата и демокрацията. Ето защо на отминалите избори нашият слоган беше - рестарт на държавността. Смятаме, че макар и трудно този процес на възстановяване на държавността може да започне още от 45-ото Народно събрание. С възстановяване на диалога между политическите субекти ще започнем нормализирането на политиката. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява Конституцията. ДПС от 4 години призовава основните политически сили да работят за развитие на страната. Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, може да постави началото на процеса на нормализация в политиката и изготвяне на план за излизане на страната от кризата. ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили със следните приоритетите. Първо - план за излизане от пандемичната криза, включващ ново ускорена ваксинационна програма, по-ефективни, икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса. Второ, изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост", каза още Карадайъ. Той изброи достойно членство в евроатлантическите структури.

"Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена", каза още Карадайъ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари