Доц. Румен Драганов: Трошат се пари, за да могат бежанци да си почиват

0
Кога ще си получат хотелиерите парите за бежанците?
Кога ще си получат хотелиерите парите за бежанците? Снимка: Bulgaria ON AIR

Кога ще си получат хотелиерите парите за бежанците?

"Кой ни ги натресе, кои от тях в действителност се нуждаят от помощ, кои дойдоха на курорт и се върнаха обратно?", попита той

"Като цяло цените, примерно на Слънчев бряг, се запазиха както предходни години – по 9 лв. за шезлонг и чадър, т.е. 27 лв. за комплект чадър и 2 шезлонга. На някои други плажове е по-евтино – по 7 лв., така че 21 лв. е комплектът", каза цената на сянката по морето доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че цената на почивката се е увеличила за този, който иска да му се увеличи и плаща тази цена.

"Как да кажа на някого, че му е увеличена цената, при положение, че той отива и плаща това, което има в джоба си. Има всякакви цени. В Гърция са съвсем същите", заяви доцентът пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че търговецът също иска да вземе някакви пари.

"Ние досега бяхме в среден сезон, преди това бяхме в нисък сезон. Това означава много празни легла. Като се сложи някаква по-висока цена, няма кой да спи на нея. А няма нещо по-непродавано от празна стая вчера, затова виждам, че много от хотелиерите задържаха цените, лавират с тях. От утре навлизаме във високия сезон, т.е. цялата тази седмица и следващата, особено в края, ще бъде много трудно да си удължите почивката с 2-3 дни, защото няма места, дори и да имате пълни финансови възможности", твърди гостът.

По думите му този сезон е много по-добър от миналата година и по-зле от сезона през 2019 г. Според него това, което може да притесни хотелиерите сега, не са цените, а Ковид и по какъв начин ще излезем от червените и тъмночервените зони, по какъв начин ще се въведат каквито и да е ограничения, които може да създадат проблем.

"Да бъдем подготвени е някакво желание, което не може да се случи. Имаме тотална функционална неграмотност по отношение на управлението, планирането, говоренето. Няма дестинация около нас, която да не казва, че има много туристи, че е добре сезонът, обслужването е на ниво. Ние сме единствените, които започват да мрънкат", твърди Драганов.

На въпроса дали ще бъдат изплатени парите на хотелиерите, които приеха бежанци, доцентът отговори, че от Министерството на туризма са съобщили, че в рамките на следващите няколко дни тези пари ще бъдат възстановени.

"Също е една голяма питанка кой ни натресе тези курортисти с особен статут, кои от тях в действителност се нуждаят от помощ, кои дойдоха на курорт и се върнаха обратно. И не става дума за България, а за Полша, Чехия, Франция. Това е подигравка за трагедията, която е в Украйна – такива средства да се трошат, за да идват хора и да си почиват. Тези, които имат нужда, действително виждаме как са обгрижени, започнаха да получават пенсии, медицинско обслужване, работа. Ние имаме и пенсионери, и семейства с деца, за които нямаме тази грижа от Европейския съюз. Това е подигравка към желанието на хората да помогнат, включително с това, че им се забавят плащанията", коментира Драганов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Тея хотелиери
    Нали знаете навремето как са се гушили на партийни банкети? Представете си хотел с 50 обикновени стаи. 50-60 лв. на нощувка. 60% зает капацитет: 30 стаи заети х 50лв. = 1500 лв. оборот на ден. х30 = 45 000 на месец. - 10 000 лв. за персонал - 2-3000 за сметки - 3-4000 за ресторант/бар и консумативи - 9000 ДДС - 1-2000 други данъци ~= 19 000 нетна печалба - 1900 данък печалба = 17 900 лв. чисто за СОЦственика. Не броя лихви по кредити, амортизации и тем подобни, защото те всичките са мутри и олигарси и са си взели тея хотелчета на безценица и там вече всичко е амортизирано по три пъти. Та на сезон от 4 месеца те могат да изкарват по 60 000 лв. някъде без дори да им е запълнен хотела, а да не говорим, че 50 стаи са малко и че някъде цените са и по-брутални. Та въпросът ми е: Защо реват?
  • 7
    1
    русенец
    Не се сещам някой да е изискал от хотелиерите да оказват помощ. Държавата си има бежански лагери за такива цели. Помня, че самите хотелиери решиха да изкарат по някоя кинта на гърба на данъкоплатеца извън сезона, напираха да помагат!:) Украйна да им благодари, защо ние трябва да плащаме такива инициативи?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари