Доц. Киселова: Списък ще бъде повод за проверка от прокуратурата

2
За част от имената, споменати от премиера, може да има производства
За част от имената, споменати от премиера, може да има производства Снимка: БГНЕС

За част от имената, споменати от премиера, може да има производства

"Очакваме решение на Конституционния съд, тече обсъждане за закриване на специализираното правосъдие. Нормално е прокуратурата да прояви по-видима активност. Част от комуникацията е по-скоро PR. Прокуратурата може да вгорчи малко живота на част от представителите на изпълнителната власт. Показва, че когато реши, наистина може да работи", коментира преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в предаването "Денят ON AIR".

Тя предположи, че за част от имената, които премиерът Петков спомена на брифинг днес, ще бъдат оповестени данни за образувани производства. Някои от тях обаче били с давност 2020 г. или по-рано.

Доц. Киселова посочи пред Bulgaria ON AIR, че даването на списък ще бъде законен повод за прокуратурата да направи проверка.

Според нея Конституционният съд ще отговори, че е възможно правосъдният министър да внесе предложения в пленума на Висшия съдебен съвет за отстраняване от длъжност на главния прокурор.

"Трябва да бъдат събрани 17 гласа от 21. Едва ли може да се случи в рамките на едно заседание, защото г-н Гешев има право да бъде изслушан. Поне две заседания ще са необходими. Искането трябва да бъде мотивирано добре, за да убеди поне обществото, че проблемът не е личностен, а е нарушение на закона", заяви гостът на Ганиела Ангелова.

Междувременно, министърът на правосъдието Надежда Йорданова отклони поканата на КПКОНПИ да се яви на разговор, а според доц. Киселова тя има право на това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари