Доц. д-р Галина Павлова: Има и деца с рак на гърдата

0
Нов метод повишава три пъти точността на диагнозата
Нов метод повишава три пъти точността на диагнозата

Жените под 50 г. трябва сами да търсят възможност за преглед

Повече от година и половина вниманието на обществото е съсредоточено към Ковид-19, а другите болести, включително злокачествените, остават сякаш забравени. Това е причината за късното им откриване, когато са вече в напреднал стадий.

През последните 20 години онкологичните болести у нас постоянно се увеличават, докато в САЩ и някои други страни те намаляват. Ние сме на едно от последните места по посещаемост на профилактични скринингови програми с онкологична насоченост и това се дължи до голяма степен на ниската здравна култура на населението, на това, че ние, българите, сме научени да ходим в последния момент на лекар, когато много от нещата вече не могат да се преодолеят. Закъсняваме, а от тези, които ходят на профилактични прегледи, повече от половината са едни и същи пациенти”, каза доц. д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ 5 във Варна, по време на ХХ национална среща на фондация „МОСТ”, предава вестник Труд.

Според СЗО всеки 19 секунди една жена в света се диагностицира с рак на гърдата. Всеки 60 секунди една жена умира с тази диагноза. Три четвърти от заболелите не са в рисковата възраст над 50 години. Все повече са младите, алармира доц. Павлова. У нас има вече и деца, регистрирани с рак на гърдата. Така че е изключително важно да имаме здравната култура да ходим на прегледи. НЗОК заплаща профилактични прегледи за рак на гърдата само за жени между 50 и 70 години, т. е. по-младите остават необхванати от здравната каса. А всяка 6-а жена с рак на гърдата е между 40 и 49 години. Младите жени трябва да бъдат активни, да търсят и да участват в скринингови профилактични програми, каквито се осъществяват непрекъснато, особено през октомври - месеца, посветен на това заболяване, апелира доц. Павлова.

За съжаление такава скринингова програма на национално ниво няма и това е една от причините за късното откриване на заболяването. Известно е, че когато е под 2 см, туморът може да се оперира и това води до излекуване, а когато е над този размер, трябва да се премине и през химиотерапия.

Един от най-новите методи за ранна диагностика на рак на гърдата е със системата Braster, с която вече работят много медицински центрове в страната. Методът се основава на контактна томография с течни кристали, която е напълно безвредна, изключително точна, бърза, подходяща за жени от всички възрасти. Тя открива образувания в млечната жлеза с размер от едва 3 мм чрез цветни изображения, без абсолютно никакво облъчване и причиняване на болка. Апаратурата улавя разликата в температурата още преди да се е получило образувание и насочва вниманието на специалиста към съответната зона. Това е изключително важно, защото открит навреме, ракът на гърдата е 100 процента лечим.

Безвредната технология позволява да се прави диагностика няколко пъти годишно. Ако методът контактна термография се съчетае със стандартната мамография, точността на диагнозата се повишава с 90%, а ако се комбинира с ехография - с 300%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари