Доматите са полезни за пушачите

0
Консумацията на поне 2-3 домата на ден подпомага белодробната функция
Консумацията на поне 2-3 домата на ден подпомага белодробната функция

Консумацията на поне 2-3 домата на ден подпомага белодробната функция

Учени от частния изследователски университет "Джон Хопкинс" (САЩ) откриха свойство на доматите, за което дори не предполагате. Те стигат до този извод след като провеждат серия от изследвания в продължение на 10 години с помощта на голяма група доброволци, разкрива Actualno.com.

Проучването включва хора от различни сфери на живота, пол и възраст. То започва през 2002 г. и приключва 10 години по-късно. Общият брой на членовете на групата, участваща в него, надхвърля 650 души. Учените са проследили внимателно връзката между диетата на група доброволци и белодробната им функция.

Резултатът от тези изследвания се оказва неочакван за мнозина. Тези хора, които консумират поне 2-3 домата на ден, показват положителна динамика в белодробната функция, а някои дори отбелязват възстановяване на увредената белодробна тъкан.

Приблизително същият ефект върху човешкото тяло се наблюдава при тази група доброволци, които консумират поне 4-5 порции пресни плодове на ден. Важно уточнение – сред тях е имало и пушачи.

Според учените средно до 30-годишна възраст белите дробове започват постепенно да се свиват, а при пушачите дори по-рано. В резултат на това се появява умора, кръвното налягане се повишава, появяват се сърдечни проблеми и често главоболие. Всички тези симптоми са пряк резултат от намалена белодробна функция.

Учените не се ангажират да твърдят, че пресните плодове и зеленчуци, включително доматите, са единствената панацея за белодробна дисфункция. Но все пак те не отричат ползите от доматите за здравето на белите дробове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари