Домашната ракийка поскъпва!

0
Към края на годината може да достигне 8 лева за литър
Към края на годината може да достигне 8 лева за литър

Домашната ракия ще поскъпне заради лошата родна реколта тази година и към края на годината може да достигне дори 8 лева за литър и така да надмине най-евтината купешка, прогнозираха запознати пред Всеки Ден.

Докато миналата година причината за по-скъпата шльокавица беше вдигането на цената на захарта, то тази причината е най-вече в слабата кайсиева и сливова реколта и съответно по-скъпата й цена по тържищата.

Очакванията са и с гроздето да има проблеми, тъй като сланите и честата смяна на сезоните през пролетта и дори в началото на лятото, както и градушките и силните дъждове унищожиха част от плодовите градини у нас. Любителите на пърцуцата вече пълнят бидоните с джанки, сливи, праскови и кайсии.

Част от тях обикалят пазарите и зеленчуковите борси купуват на по-ниски цени омекнали и смачкани плодове. На килограм плод се слагат около килограм захар и 3 литра вода. Домашна ракия се предлага по пазарите в цялата страна, макар че тази търговия е незаконна. В момента литърът върви между 3 и 5 лв. и най-често е в бутилки от минерална вода или газирани напитки.

В зависимост от захарността и сочността на плодовете около 100 кг сини сливи дават между 10 и 12 литра ракия. От джанки добивите са по-скромни - от 3 до 6 литра от 100 кг плод. Производството на литър ракия от сини сливи пък се очертава да излезе поне 5 лв., като се включи цената на плода и варенето в казана, без да се брои плащането на дължимия акциз. И то в случай че плодовете са достатъчно добри, за да дадат по 12 литра от 100 кг, изчисляват ракиджиите.

Миналата година парламентът прие нови изисквания за казаните за домашна ракия. За малки обекти за дестилация вече се смятат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както беше преди.

Дотогава специализираните малки обекти, които варяха до 1000 литра, трябваше да плащат за етилов алкохол, произведен за дестилиране 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол. Сега обаче дестилационните с вместимост над 550 литра ще плащат по-висок акциз в размер на 1100 лева на хектолитър.

Като мотив за приемането на промените в Закона да данъчните акцизи и складове беше посочено, че годишната реколта от грозде в България е около 400 млн. тона, от които 200 млн. тона се преработват в лицензираните обекти за дестилация, а около 200 млн. тона остават за домашните производства.

По този повод ракията за семейна консумация трябва да се разграничи от контрабандата, защото тя е с облекчен акциз до 30 литра. Така депутатите решиха, че предложението до голяма степен ще доведе до събиране на повече акциз и го приеха.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари