ДОКОГА, РУСЕНЦИ?

5
Русе отново осъмна обгазен, а институциите спят
Русе отново осъмна обгазен, а институциите спят Снимка: Dunavmost

Русе отново осъмна обгазен, а институциите спят

Русе отново осъмна обгазен, като тази сутрин миризмата беше особено силна в източните квартали на града, но се усещаше и в центъра.

Сигналът на Пепа Ганчева, изпратен до Dunavmost, обобщава недоволството на гражданите. Ганчева описва миризмата като "химическа" и "дразнеща" и твърди, че РИОСВ и Общината не предприемат никакви мерки за справяне с проблема.

"ДОКОГА, РУСЕНЦИ?

Докога ще ни тровят системно, почти всяка вечер през последните няколко седмици, от „Линамар лайт металс“ ЕООД, известна повече като „Монтюпе“ ЕООД, защото е всеизвестно, че когато някой се осере и си сменя името, но не и нрава?! Докога кметът, дошъл с обещанието за чист въздух и справяне с проблема и настояващ за втори мандат, ще си трае и ще си мълчи?

Миризмата е особено осезаема дори за хора с хрема и запушен нос в източните квартали на Русе – Възраждане, Цветница, Здравец-изток, особено по улиците Плиска, Доростол и Тулча и по булевардите Потсдам, Липник и България. Особено остра и почти задушлива химическа миризма на бакелит или прегорял метал (като след заваряване) се усещаше на 09 септември към 23 часа.

Какво стана с камерите, за които се хвалеше г-н Милков, че Общината ги е монтирала пред оградата на предприятието? Защо мълчат от РИОСВ и се правят, че няма замърсяване или че се отнася просто до миризма, а вредна субстанция лиспва? Защо няма санкции и глоби за нарушителите? Защо мълчат медиите? Защо не отразяват проблема репортерите на централните медии в Русе или те не усещат вонята на бакелит при слаб източен вятър всяка вечер? Защо мълчат от природо-защитните организации и екоактивистите като депутата от Русе и може би кандидат за кмет Иван Белчев от Зелено движение – присъдружна партийка в Демократична България и част от сглобката, която ни управлява в момента? Защо мълчат русенските общински съветници, които уж са избрани да защитават интересите на русенци и да пазят здравето и живота им?

Защо мълчат самите русенски граждани? Къде са протестиращите срещу екологичния геноцид над Русе и жителите му?

Нека добавим и стократното увеличение на замърсяването с прахови частици, заради неспиращите разкопки на ВиК цикъла в града ни, които протичат хаотично и некачествено. Нарастването на алергиите, ринитите, бронхитите, астмата, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и др. белодробни заболявания е главоломно, но няма статистика, няма проучвания, няма анализи, няма изводи, няма решения.

ДОКОГА ТАКА, ДРАГИ СЪГРАЖДАНИ?!?"

Жителите на Русе буквално заляха социалната мрежа с възмущението си от ситуацията.

В социалните мрежи се появиха множество сигнали за задушлива и неприятна миризма, която се усещаше особено силно в източните квартали на Русе.

"Някой усеща ли неприятна миризмата в квартал Здравец Изток?", попита Кулев.

Коментарите под публикацията са изпълнени с гневни реакции.

"Отврат е! Не се диша! Скоро нещата отиват към протест пред РИОСВ", пише Антония Атанасова.

"В целият град мирише. Тази миризма рязко започна от началото на септември вечер към 19 30ч. и сутрин между 6 и 8 се усеща най силно. Явно някой завод или фирма функционират с пълна пара, за сметка на нашето здраве", коментира Кирил Младенов.

"До кога ще продължава това издевателство над русенци? Това лакейско отношение към замърсяващите въздуха е атестат за пригодността на Общината! Наглост и цинизъм!", пише Румяна Куцарова.

"Във "Възраждане" е някакъв ад в момента. Толкова силно мирише, всички прозорци са затворени и въпреки това не може да се диша!", алармира Петя Пантева.

Във всички коментари гражданите изразяват недоволство от бездействието на РИОСВ, който многократно е бил сигнализиран за замърсяването на въздуха в Русе.

"ОСТАВКА на РИОСВ, време е да си ходят дружно!", пише Малина Петкова.

"В центъра също и не е от канала, както са изказвания на РИОСВ, те ни взеха за идиоти. Трябва да има протест пред РИОСВ", пише Мария Станева.

"Докога ще продължава това? Докога ще си мълчим? Предлагам да се организира подписка. да се викат и телевизии. Отчитат когато няма такива миризми и хоп всичко е наред. Изкарват ни с болни мозъци едва ли не че усещаме такива миризми. Стига с тези парички под масата. Мислете малко и за народа!!!", пише Севда Ружди.

Замърсяването на въздуха в Русе е сериозен проблем, който застрашава здравето и благосъстоянието на гражданите. Недостигът на мерки от страна на РИОСВ и Общината само влошава ситуацията.

Гражданите на Русе заплашват с протести, ако РИОСВ и Общината не вземат мерки за решаване на проблема с замърсяването на въздуха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    Русенец
    Кога и къде ще е протеста? Обявете го и медийно, да стигне до знанието на много хора.
  • 15
    12
    Русенец
    До 7: Трябва да им замирише на шамари. Тогава може и да има промяна.
  • -23
    11
    от Възраждане
    Докога ще се трови цял 50-хиляден град?
  • 45
    10
    Василена
    Честно казано, ако не беше Менчо, нямаше как да ме нагласят на работа там. Здрасти, балъци!
  • 32
    9
    Mirella Flow
    Давайте да го сменяме оня ухиления олигофрен, че вече не се трае!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари