Доказано - псувните са полезни за здравето

1
Псувните, богохулствата, попържните, ругатните са форма на емоционално освобождаване, което осигурява облекчение
Псувните, богохулствата, попържните, ругатните са форма на емоционално освобождаване, което осигурява облекчение

Псувните, богохулствата, попържните, ругатните са форма на емоционално освобождаване, което осигурява облекчение

Като деца са ни казвали, че ругатните са проява на грубост. Науката обаче е ясна. Ругатните повишават мотивацията и дори могат да бъдат черта на интелигентност.

Псувни, богохулства, попържни, ругатни – всички сме ги използвали в някакъв момент. Те са форма на емоционално освобождаване, което осигурява облекчение. В някои случаи са свързани с мотивацията и физическото представяне.

Това е нещо, което се наблюдава при някои спортисти. Когато спортна дисциплина изисква от тях специфично физическо усилие или преодоляване на определена трудност, те често псуват. Нямат за цел да обидят някого. Това е поведенчески модел, в който катарзисът е комбиниран с така необходимата реплика, пусната в пространството. Помага им да се усъвършенстват и да успеят.

Това обаче не е нещо, на което се гледа благосклонно. Още по-малко в днешно време, когато всяко действие и малък жест се разглеждат под лупа и се правят ценностни преценки, пише Mila.bg.

Това, че псувните носят облекчение, май не се взема предвид.

Въпреки това сега е доказано, че стига тези обиди да не се използват за нападане или очерняне на някого, псувните помагат на псуващия.

Какви са ползите от псувните?

Ние прибягваме до тези изрази, защото отвъд протоколите и социалните норми те осигуряват известно облекчение от елементи, които потенциално са способни да генерират разочарование.

Поне е така, когато ругатните служат като личен катарзис, а не като оръжие за обида на другите. Въпреки това, дори когато ругаете, когато се ядосвате на някого, това действа като мощен изразителен канал за вас.

Уилям Шекспир умело използва най-цветистия език, който може да си представите, за да опише ругатните. В неговите текстове може да намерим изрази като „ти, блудница, малторска дрънка“. Наистина малцина са му съперници по изобретателност.

Какви ползи може да донесе ругатнята според науката?

Псувните действат аналгетично

Университетът Кийл в Стафордшър (Великобритания) направи интересно проучване по темата за псувните. Изследователите открили, че простият акт на псувня е придружен от отделяне на адреналин. Това ни позволява в определени моменти да се изправим срещу болката с по-голяма смелост, решителност и сила.

Прибягването до този тип изразяване действа като моментно облекчаване на болката. Идеален е за спортист, който трябва да направи едно последно усилие въпреки физическата болка.

Псувня за контрол на реалността

Има моменти, когато животът става толкова хаотичен, че чувствате, че губите контрол. Може да се случи, когато задачите ви в офиса започнат да се трупат и имате чувството, че не постигате целите си. В този случай ругатните доставят порой от енергия на вашето самочувствие.

Ругаенето разкрива вашата интелигентност

Има хора, които имат изключителна дарба, когато става дума за изразяване на ругатни или лошо звучащи думи. Това е поразителна способност, която според проучване, проведено от изследователите Кристин Л. Джей и Тимъти Б. Джей, разкрива признаци на интелигентност и богатство на речника.

Този вид плавност може да се намери в цитатите, които споменахме по-горе от Уилям Шекспир. Само някой с изящество, изобретателност и диалектическа лекота в тази материя може да успее да ни разсмее, вместо да ни вбеси. Всъщност далеч от това да е долнопробно и вулгарно, езиковото майсторство е невероятно.

Повишена мотивация и решителност

„Давай, може да го направиш“. Добавянето на псувня към това изречение действа като страхотен мотиватор. Това е хипотезата, подкрепена от друго проучване, проведено от университета Кийл. В него се твърди, че ругатните и псувните действат не само като аналгетик за болка. Те внасят мотивация и решителност в нашето поведение.

Към обаче трябва да се подхожда с чувство за хумор и да се разглежда като забавна стратегия, която ни дава положителна подкрепа. Това е форма на другарство, да бъдем свои собствени съучастници в трудни моменти, за да може да се изправим отново и да действаме, да успеем и да излезем победители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари