Догодина започва строежът на магистралата Русе - Велико Търново

3
Бойко Борисов: Северна България ще изглежда по различен начин
Бойко Борисов: Северна България ще изглежда по различен начин

”Приоритет за правителството остават изграждането на АМ ”Хемус”, с която Северна България ще изглежда по различен начин, магистралата Велико Търново - Русе, която в момента се проектира и догодина ще започне да се строи, тунелът под връх Шипка, както и двулентовият път София - Калотина”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който взе участие в срещата на министрите по пътна инфраструктура във Варна, предаде Канал 3.

”Югоизточна Европа е далеч от европейските стандарти. Това се дължи на липсата на магистрали между София и Белград и София и Букурещ и само двата моста на река Дунав в българския участък”, каза Борисов.

”Всяка балканска държава трябва да изгради своята инфраструктура, защото ние сме обречени да живеем заедно. Този въпрос ще бъде повдигнат и на срещата между мен и премиерите на Сърбия – Александър Вучич и на Румъния – Виктор Понта, която ще се проведе скоро във Варна, коментира още Бойко Борисов.

Министър-председателят  бе категоричен, че дори една балканска държава да изгради своята инфраструктура, ако тя не бъде изградена цялостно в региона, това няма да има необходимия ефект. Той даде за пример магистралата Истанбул – София, която обаче няма продължение след българската столица. 

"Недопустимо е от София през Скопие и Тирана до Подгорица да се стига за 11 часа”, заяви външният министър Даниел Митов. Той допълни, че Балканите са изключително важни за ЕС, защото 6 от 10 транспортни коридора минават през този коридор за Европа. 

”Основната цел е изграждането на автомагистралния пръстен на страната включващ АМ ”Хемус”, ”Черно море” и ”Калотина”, заяви от своя страна строителният министър Лиляна Павлова, която обеща да обърне и специално внимание на развитието на транспортната инфраструктура в Северна България.

”Очаква се в експлоатация да бъдат пуснати 300 км нови магистрали и да се рехабилитират 3 000 км пътища. След 2020 г. Европейският съюз вече няма да финансира пътни проекти и затова България трябва да се ориентира към публично-частно партньорство по отношение на строежа и рехабилитацията на пътища”, обясни министърът.

Павлова каза още, че ще бъде променена системата за заплащане на пътна такса и винетките ще бъдат заменени от модерна електронна система за справедливо плащане, като най-много ще плаща този, който най-много пътува. 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари