Доброволец разказва за процеса по идентифициране на жертвите в Израел

0
Имаше десетки бебета... Това е ситуация, която е трудно да се опише, заяви Моти Букчин
Имаше десетки бебета... Това е ситуация, която е трудно да се опише, заяви Моти Букчин

Имаше десетки бебета... Това е ситуация, която е трудно да се опише, заяви Моти Букчин

От 25 години Моти Букчин разпознава трупове от ужасяващи терористични атаки, но казва, че въпреки това не е бил подготвен за сцените, които е видял тази седмица в опустошените общности близо до ивицата Газа, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

"В Кфар Аза това беше много трудно преживяване. Там хладнокръвно са били избити цели семейства. Някои от тях са изгорели, вероятно живи, защото убийците са подпалили къщите. Някои от убитите са били жестоко малтретирани", каза той пред ТПС.

От момента, в който Букчин ни поздрави, доловихме в гласа му изтощението и тежестта на видяното. Официалният брой на загиналите е 1200 души и продължава да расте.

Букчин е доброволец в ЗАКА - организация за спешна помощ, която помага при идентифицирането на жертви на тероризъм, пътни инциденти и други бедствия. Въпреки че много от над 3500-те доброволци на организацията са обучени медици, ЗАКА е по-известна с това, че събира части от тела и дори пролята кръв, за да бъде възможно еврейско погребение по правилата.

"Изпълняваме задачата в целия южен регион, от събота на обяд до сега, всеки ден", каза той.

Пътуването на Букчин и екипа му ги отвежда от обходния път на Газа, където се сблъскват със стотици безжизнени тела в автомобили край пътя, до кибуците, където израелци са били подложени на още по-невъобразими ужаси.

"В кибуц Беери за пръв път видяхме толкова голяма концентрация на трупове на толкова малко място", казва Букчин. "Работя в ЗАКА от 25 години и през тези години е имало много трудни събития - интифада, войни, терористични нападения, но такъв брой трупове и бруталния начин, по който са били убити, не си спомням да съм виждал." Букчин отказва да разкаже по-подробно какво е видял от уважение към мъртвите.

Работата по разпознаването на телата е изтощителна физически и емоционално, а към нея се прибавя и постоянната заплаха от ракетен обстрел и страхът от дебнещи терористи.

"Вътре в кибуците имаше много експлозиви, капани и гранати навсякъде", каза той. "Израелските сили за отбрана прочистваха кибуците, когато влизахме, минавайки къща по къща, проверявайки дали е безопасно да се влиза в къщите. И след това влизаме, за да свършим работата. Сцените, на които ставаме свидетели, са наистина трудни за преглъщане. Нападали са хората в къщите им, а те не са имали никаква възможност да се преборят с нападателите."

"Имаше десетки бебета... Това е ситуация, която е трудно да се опише", добави той, накъсвайки изреченията, за да се съвземе. Букчин не се опита да скрие болката си. "Ужасно трудно е, но ние сме на свята мисия. Това е важно. Опитваме се да се подкрепяме взаимно и най-вече да чакаме кошмарът да свърши."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари