36 деца на бежанци са първолаци в София

0
Според шефът на учителския синдикат Янка Такева, българските учители не са квалифицирани да работят с деца на бежанци
Според шефът на учителския синдикат Янка Такева, българските учители не са квалифицирани да работят с деца на бежанци Снимка: БГНЕС

36 деца на мигранти от Близкия изток са били първолаци в столичните училища на 15 септември, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова на форум, организиран от КНСБ, предаде 24 часа.

"Предстоят промени в закона, според които бежанците в центровете ще се придвижват само в определени зони. Може би ще е добре да върнем старото положение, когато след 3-ия месец те да започват работа. Сега бездействат", съобщи още Първанова на кръглата маса по проблемите на бежанската криза. Шефът на учителския синдикат Янка Такева предупреди, че освен проблемите с интеграцията на ромите ни предстои и такъв с интеграцията на мигрантите.

Според нея българските учители не са квалифициран да работят с децата на бежанците. "Има двойни стандарти, които разделят обществото. Тя идва от съпоставката на средствата за издръжка на мигрантите с тези за издръжка тна един възрастен човек", каза Такева. "Напрежението ескалира в последния месец. Ние го усещаме чрез структурите си. Борим се за правата както на българските граждани, така и на бежанците. България не е периферия. Точно сега е времето да бъдем приети в Шенген. Дъблинският регламент трябва да бъде отменен. Моделът на мултикултурализма се провали, той не може да бъде налаган със сила", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Ситуацията е стабилна, няма ескалация", опонира му зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Според него обаче профилът на мигрантите вече е друг. Преобладавали младите мъже от Афганистан, които били 70 процента от бежанците и са на възраст, когато близките ги изпращат на гурбет, а не семействата от Сирия, които бягат от война. "Българската граница се охранява добре. Първи в Европа създадохме модел на работа за идентификация на рискови хора, които се опитват да влизат. Той вече се прилага в Гърция и Италия", каза Филип Гунев.

Според Гунев натискът към България спада, а социалното напрежение в страната и протестите са заради поведението на чужденците, което не се приема. "Европа е нападната, има нашествие, и отказва да го признае. Разговарях със собственик на обменни бюра в Югоизточна България, бизнесът му цъфти, защото определени групи българи често сменят валута. Да, мултикултурализмът е мъртъв", обобщи председателят на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари