Днешният полет на SpaceX e прелюдия към нова епоха

0
Мъск на крачка от колонизирането на Марс?
Мъск на крачка от колонизирането на Марс? Снимка: Richard Sheinwald/Bloomberg

Транспортирането на астронавти с капсулата Dragon до МКС ще доближи Илон Мъск с една стъпка до заветната му цел – началото на колонизирането на Марс

Предприемачът и милиардер Илон Мъск се колебае в имиджа си на гениалност и лудост. Сега обаче неговата ракетна компания SpaceX е изправена  пред най-важната си мисля, разказва Investor.bg.

Днешният ден  може да се окаже преломен момент в историята и изстрелването на капсула SpaceX Dragon ще отбележи първия път, когато частен кораб извежда астронавти в околоземна орбита.

 Мъск, космическият предприемач, милиардер и главен изпълнителен директор на производителя на електромобили Tesla Inc., основава компанията SpaceX през 2002 г. Ако неговото начинание успее /лошото време може да отложи изстрелването до събота/, това ще бъде най-голямото постижение на неговото космическо дружество до момента, пише в коментар за Bloomberg Майкъл Стрейн.

Крайната цел на Мъск вече е ясна – да положи началото на нова епоха за човечеството – колонизацията на Марс.Транспортирането на двама астронавти до Международната космическа станция (МКС) предполага, че голямата амбиция на Мъск може да се окаже нещо повече от неосъществим блян. Настъпва време, в което космическият туризъм вече ще бъде достъпен. Ако SpaceX успее да докара астронавтите от Флорида до орбиталната станция, подобно нещо ще бъде възможно за всеки друг човек на Земята, който желае, например, да посети някой ресторант в околоземна орбита и да вечеря над атмосферата.

Край на зависимостта

Години наред САЩ ползват транспортните услуги на Русия при полетите до околоземна орбита, след като прекратиха своята програма за транспорт с космически совалки през 2011 г., изчислявайки, че за всеки полет със собствен транспорт НАСА харчи по около 450 млн. долара. След края на програмата Shuttle САЩ се обръщат към руските кораби „Съюз“, проектирани в средата на миналия век от Сергей Корольов.

За много американци премахването на зависимостта на САЩ от руската технология се възприема като възвръщане на старата гордост от времето на серията полети „Аполо“.

Преди половин век САЩ изпратиха астронавтите Нил Армстронг и Бъз Олдрин на Луната, отчасти с цел да вземат превес в космическата надпревара със Съветския съюз. В разгара на Студената война тази конкуренцията доведе до привличането на забележителни държавни ресурси към НАСА. В пика на надпреварата, в средата на 60-те години, САЩ изразходват по 7 долара на всеки 1000 долара от националния си бюджет именно за космическа дейност.

След като победиха Съветския съюз по отношение на стъпването на човешки крак на Луната, САЩ останаха без ясна цел и космическата им програма зацикли.

Сега обаче изстрелването на SpaceX ще отбележи прераждане на американската космическа индустрия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари