Днешните замърсявания на въздуха ще доведат до бум на белодробните заболявания

1
Според лекарите мръсният въздух, без значение от причината, има сериозни последствия за здравето
Според лекарите мръсният въздух, без значение от причината, има сериозни последствия за здравето

В зимния период замърсяването на въздуха е основно от фини прахови частици, отчитат от екоинспекцията в Русе. Но тенденциите според тях са положителни.

„От началото на отоплителния сезон данните са такива – през ноември няма нито едно превишение на показател ФПЧ /фини прахови частици/, през декември до настоящия момент имаме няколко дни с превишения на показател ФПЧ. За цялата година при норма 35 дена допустими с превишения, до момента са 39 дните, в които са превишени стойностите на показател ФПЧ 10 мкгр на куб. метър. За успокоение на гражданите мога да кажа, че тази година броят на дни с превишение ще бъде по-малко от миналата година, като миналата година са от порядъка на 60 и няколко дена. Тази година мисля, че няма да превишат повече от 50“, коментира директорът на РИОСВ - Русе инж. Любомир Атанасов, цитиран от вестник "Утро".

Според лекарите обаче мръсният въздух, без значение от причината, има сериозни последствия за здравето.

„Той ще влияе най-вече върху заболеваемостта от белодробни болести, включително и рак на белия дроб, защото някой ще се разболее от рак на белия дроб, но друг ще се разболее от ХОББ - хронична обструктивна белодробна болест, ще има алергични реакции като астма“, обяснява управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров.

Медиците прогнозират, че днешните замърсявания на въздуха ще доведат до бум на белодробните заболявания в следващите десетина години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари