Днешните деца не знаят как да играят без дигитални устройства

0

Световният ден за игра в училище 6-ти февруари 2019

Средно училищеЙордан Йовков” е единственото русенско училище, което е регистрирано в тази инициатива. Единствените ограничения за учениците в този ден и по време на игрите, играчките да не са електронни и да не са на батерии. Това е ден на неструктурирана игра, а не уроци с игри, водени от учители. В този ден всяко дете си донесе любима игра в училище – лего, пъзели, карти. Играхме и се смяхме с игри и от миналото – Бесеница, Бикове и крави, Черен Петър, Подаръци.

Това интересно и значимо начинание, което са подели неколцина преподаватели и обучители в САЩ, започва през 2015 г. Миналата година са участвали 400 000 ученици от цял свят.

Днешните деца не знаят как да играят без дигитални устройства. Тук учителят е само наблюдател и не напътства, а насочва децата.

Успешно приключиха дейностите по националната програма „по-здрави” деца в СУ „Йордан Йовков” - Русе

Учениците от II„а” клас успешно се включиха в изпълнението на дейностите по Националната програма „По-здрави деца”. В продължение на 6 урока те се запознаха с теми, свързани с разнообразното хранене, активния начин на живот и спорт и др. Второкласниците с радост попълваха своите познавателни книжки по темите и майсториха изделията, предвидени в уроците.

Партньорите ни в това здравно приключение бяха няколко. Със Задругата за чиста храна, в лицето на Филип Хайвазиан,  учихме за хранителната пирамида, видовете брашна, прахме тесто като отделихме глутена, а за финал учениците направиха вкусна пица от пълнозърнесто тесто и разнообразни продукти.

УМБАЛ „Медика” също се включи като активен партньор. Лектори бяха д-р Гайтанджиев, който разговаря с децата по темата за водата в човешкото тяло и как да се предпазим от дехидратация.

Д-р Андреев беседва с учениците за активния начин на живот и спортуването и разработи специално за тях комплекс от общоразвиващи упражнения, които учениците ежедневно да изпълняват за своята физическа дееспособност. Това е и част от проектната устойчивост за продължение на програмата след нейния край. С особен интерес учениците разгледаха и базата в ДКЦ 1, където под лекарски надзор изпълниха за първи път предложените упражнения.

Ветеринарна клиника „Албейтар” и д-р Витанова също посветиха време на децата и разговаряха с тях за грижите за домашните любимци. Тази така емоционална среща беше съчетана с празник на домашния любимец. Училището се изпълни с папагалчета, хамстери, рибки, костенурки, кучета и котета. Децата-стопани разказаха как се грижат за тях, а д-р Витанова им даде практически съвети и насоки как да разпознават болести при животните и от какво се нуждаят.

Финалната инициатива по проекта беше посветена на храната и как да й се наслаждаваме заедно със семействата. Всички деца участваха в кулинарно предизвикателство да приготвят любимата си фамилна рецепта, да фотографират моменти от приготвянето й и да донесат ястието в класната стая за дегустация. Всяко дете трябваше да представи рецептата на своето семейство и да презентира самото ястие. Инициативата се превърна в красив празник на домашната здравословна и разнообразна храна. В палитра от цветове и вкусове се смесиха българска, арабска, турска и арменска кухня, които донесоха на всички неподправен вкус, настроение и запомнящи се емоции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари