Днес е Мишкин ден

1
Българинът смята, че мишката е зъл дух, който трябва да бъде умилостивяван, и няколко пъти в годината прави това
Българинът смята, че мишката е зъл дух, който трябва да бъде умилостивяван, и няколко пъти в годината прави това

На 27 октомври църквата почита свети Нестор. В иконите обикновено се изобразява като млад мъж с копие в ръка

В много краища на България празникът се нарича Мишкин ден (Мишин ден, Поганци, Поганшляк, Очовден, Нистор, Разпущене).

Светецът, който убил гладиатора Лео с благословията на св. Димитър, има свой празник непосредствено след Димитровден. Народът ни го празнува в чест на мишките. Може би защото според една от легендите тези зловредни същества изскочили от корема на езичник, който св. Нестор пробол с копието си.

Според друга легенда те се пръкнали направо от дявола, когато той влязъл в църква и помирисал тамян.

Каквато и да е истината, българинът смята, че мишката е зъл дух, който трябва да бъде умилостивяван, и няколко пъти в годината прави това.

Целта на мишите празници е чрез празнуване и различни магически ритуали да почетат и умилостивят духа, да предпазят къщите и земите от набези, да прогонят вредните животни надалече. Празничният ритуал и забраните, които се налагат, са свързани главно с жените.

Сред ритуалите в народните обичаи е този, когато най-възрастната жена в семейството замазва с тор или кал огнището и пода на зимника. Маже със затворени очи, а друга я пита: “Какво правиш?” – “Мажа на мишките очите”, отговаря тя.

Жените зашиват задния край на полите си с червен вълнен конец. Децата питат какво правят, а те отговарят: “Шия на мишките очите.” Отговорите се изричат три пъти, както при всяка магия.

Понякога, когато мишките заплашват да се превърнат в бедствие, се изпълнява обичаят “мишкина сватба”. Две жени с еднакви имена, при това единствени в селището, взимат две мишки – мъжка и женска, – поставят ги в кошница и цялото село отива на сватбена процесия, в която има “кумове”, “девери” и всички познати сватбени персонажи, с музика ги изнасят извън селището. Пускат ги в реката, изпращат ги да се “женят” надалече. След тържествения ритуал, разбира се, се редят трапези.

Вярват, че ако на този ден се посадят овошки или лоза, те със сигурност ще се хванат.

На този ден се препоръчва да не се работи, за да не нападат мишки брашното и житото; да не се бърка в брашно и не се дава заем – за предпазване от мишки.

Жените не трябва да използват остри предмети и сечива. Не режат с нож и ножици, не секат дърва, не плетат с куки, не шият с игли – “за да не косят мишките посевите с острите си зъби”.

Ако на 27 октомври вали сняг, добре е за пчелите и меда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари