Днес е Денят на Русия

0
Вече 24 години на 12 юни се отбелязва Денят на Русия
Вече 24 години на 12 юни се отбелязва Денят на Русия

Вече 24 години на 12 юни се отбелязва Денят на Русия, пише Росбалт.

Датата е обявена за празник през 1992 г., като до 2002 г. той се нарича Ден на приемане на Декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация. Причината да се промени названието, е че на повечето хора им е  трудно да го запомнят.

Декларацията, ознаменувала началото на конституционните реформи и провъзгласяването на независимостта на РСФСР, е приета на 12 юни 1990 година. През 1991 г. на този ден се състоят първите избори за президент на Руската федерация, на които побеждава Борис Елцин.

В неделя руският премиер Дмитрий Медведев поздрави сънародниците си с празника от страницата си в Instagram.

В същото време по-малко от половината руснаци знаят точно какво се празнува на 12 юни. Според проучване на „Левада център“ едва 44% от руснаците имат представа за това. 29% смятат, че на 12 юни се празнува Денят на независимостта на Русия, а 8% отбелязват, че тогава е приета декларацията за държавния суверенитет на родината им. Също толкова предполагат, че празникът е по случай годишнината от избирането на първия президент на Русия.

10% се затрудняват да отговорят, а за други 5% този ден не е празник.

На 12 юни руснаците окачват знамето на страната си на прозорците си и посещават патриотични концерти. Днес празникът е символ на гражданския мир и единството на руския народ.

Източник: MoetoDete.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари