Директори на училища са в паника, че трябва да плащат бонусите за квесторите

1
Директорите настояват държавата да отпусне средства специално за това
Директорите настояват държавата да отпусне средства специално за това Снимка: Dunavmost

Директори на училища в цялата страна са в паника, че трябва да плащат бонусите за квесторите на предстоящите матури и изпити от НВО.

Те се опасяват, че сумата, която ще трябва да извадят от собствените си училищни бюджети, е твърде висока, и затова настояват държавата да отпусне средства специално за това, пише Сега.

По принцип квесторите не получават извънредни пари за наблюдение на изпитите, тъй като по това време те са на работа и това им се смята за нормално работно време.

Преди дни на Отраслов съвет в МОН обаче бе взето решение квесторите и учителите-консултанти на националното външно оценяване в края на VII клас, на държавните зрелостни изпити и на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация да получат финансова премия в размер на 80 лева.

Причината е по-високият риск, на който са изложени заради коронавируса, а и защото доста учители вече отказват да се явяват в училищата поради страх от заразяване. Същата сума ще се полага и на членове на комисия за провеждане на ДЗИ, включително и на непедагогическия персонал, както и на директорите на училищата, в които се провеждат изпитите. За целта бе подписан анекс към Колективния трудов договор в системата.

Доста директори обаче са се оказали неприятно изненадани, че 80-те лева за всеки квестор няма да се покрият от държавата, а от училищните бюджети. "Защо парите трябва да идват от нашите бюджети, а не от образователното министерство? Разбираме притесненията на хората да работят по време на епидемия, но като вземат тези 80 лева на ден или 240 лева за трите изпита, ще се успокоят ли?”, питат бургаски директори, пожелали анонимност, цитирани от gramofona.com. По техни изчисления сумата, която ще трябва да отделят, може да достигне до 6000-10000 лв.

От просветното министерство коментираха пред "Сега", че средствата за бонусите за квесторите може да дойдат "от икономиите на училищата, които в момента са затворени и нямат обичайните разходи". Срещу това обаче недоволните директори изтъкват, че въпросните икономии от ток и вода например са заместени от по-високи разходи за препарати и дезинфектанти. "Ето сега преди матурите купуваме шлемове, маски, ръкавици, защитни облекла, които също струват и то не малко пари. Отделно ще трябва да платим на учителите допълнителните трудови възнаграждения, които са три пъти в годината  за 24 май, 15 септември и 1 ноември", казва бургаски директор, цитиран от gramofona.com.

Шефът на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище Диян Стаматов също коментира пред "Сега", че бонусите за квесторите спокойно биха могли да се изплатят от икономиите, направени от ток, вода, парно и различни други консумативи през месеците от март до юни.

По думите му всеки един добър ръководител на учебно заведение би могъл да направи съответните сметки и да намери начин за осигуряване на нужните средства.

Вариантите според него са не един и два - могат да се използват парите, предвидени за ток, гориво и вода, които по време на дистанционното обучение не са използвани, средствата, планирани за квалификация, която също е била стопирана заради извънредното положение, както и например парите за поддържане на материално-техническата база, които са по 24 лв. на ученик, или пък дори от спестените средства за амортизация на сградния фонд.

"Нека не забравяме, че в сегашната криза образованието се оказа в доста благоприятна ситуация. Училищните бюджети не бяха намалени по никакъв начин, а учителите, за разлика от много други хора, които останаха без работа, получават редовно заплатите си. В момента държавата помага на тези, чийто бюджети пострадаха най-много", коментира Стаматов. По думите му Съюзът на работодателите е предложил парите за квесторите да са от националните програми в средното образование, одобрени наскоро от МС. А образователното министерство е поело като ангажимент това да се случи, но само ако в края на годината има останали средства по тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари