Дините на парче са опасни

1
Причината е, че веднъж нарязана, ако динята се държи на пряка слънчева светлина, а не в хладилник, в нея се развиват бактерии
Причината е, че веднъж нарязана, ако динята се държи на пряка слънчева светлина, а не в хладилник, в нея се развиват бактерии

Дините, които търговци продават на парче, са опасни през лятото.

Причината е, че веднъж нарязана, ако динята се държи на пряка слънчева светлина, а не в хладилник, в нея се развиват бактерии.

Според експерти след час-два престой на щанда нарязаните дини стават опасни за ядене. Същото важи и за пъпешите и за другите нарязани плодове, които през сезона се предлагат в нарушение с хигиенните изисквания за предлагане на храни.

Търговци масово продават нарязани дини и пъпеши, без да ги съхраняват в хладилник. Повечето разчитат, че ще ги продадат бързо и ги излагат на щандове навън, вместо да са на хладно място. Това, че слагат фолио отгоре помага до някаква степен, но предвид температурата навън до два часа максимум нарязаният плод става негоден за консумация”, заяви за “Труд” д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Той допълни и, че търговците на плодове и зеленчуци масово нарушават другото хигиенно изискване – ножът да се измива след всеки плод и съхранява правилно, за да не се развият бактерии, които да се пренесат по плодовете.

Според Иванов, обаче, продажбата на дини и пъпеши по този начин не е регламентирана и не се контролира от нито един орган.

Варената царевица на кочан е другото вкусно изкушение за хората, особено на плажа. Според експерта Сергей Иванов продавачите на царевица у нас са стриктни и спазват изискването тя да се съхранява в съд с гореща вода с температура над 65 градуса, в противен случай отново става негодна за ядене. Търговците на царевица също трябва да продадат стоката си в рамките на деня, иначе продуктът им трябва да бъде бракуван.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари