Димитър Недев участва в заседание, по време на което се взе важно решение срещу инсинератора

1
Съветниците в Гюргево искат да се определят минимални изисквания за отстояние на потенциални замърсители
Съветниците в Гюргево искат да се определят минимални изисквания за отстояние на потенциални замърсители Снимка: Община Русе

Съветниците в Гюргево искат да се определят минимални изисквания за отстояние на потенциални замърсители

Общинските съветници на Гюргево гласуваха за приемането на проект за резолюция, определяща минималните разстояния за разполагане на потенциални замърсители спрямо населените места.

Инициативата е във връзка с напрежението около инвестиционното предложение за изграждане на инсинератор за болнични отпадъци в града. В заседанието се включи и заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев в знак на съпричастност към местната власт и гражданите.

Съветът прие да бъдат определени следните минимални отстояния от потенциални индустриални замърсители:

- радиус от минимум 500 метра от други стопански обекти;

- радиус от 1000 метра от всяко населено място (всеки жилищен имот).

Целта е с приемането на текстовете да се подготвят петиции, с които сенаторите и депутатите от Гюргево да призоват своите колеги за въвеждането на законодателни промени.

Днешното гласуване се наложи във връзка с отмяната на действалия доскоро румънски закон. С нея са премахнати изискванията за минимални разстояния за здравна защита на гражданите в населените места, информира Община Русе.

В хода на заседанието кметът на Гюргево Адриан Ангелеску прочете пред съветниците писмото от Община Русе до румънското министерство на околната среда, съдържащо отрицателните становища на русенци за изграждането на инсинератора за медицински отпадъци.

Внесени бяха и разяснения относно възложителя SC FRIENDLY WASTE ROMANIA SRL и сдобиването му с необходимата документация. Коментира се писмото на фирма, намираща се в близост до местоположението на проекта, с изразено становище относно притеснението за здравословното въздействие на инсинератора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Кебапчета имаше ли
    Че участва?
  • -3
    6
    Инженера
    Че то Дунава е по-широк от 1000 метра (1 км). Значи може да го направят и на ръба на Джурджу-брега. Боже, какви ограничения за предпазване на хората, нищо не разбрах! Като задуха вятърът, не дишайте.
  • 12
    5
    Мамалига с петмез.
    Като го гледаме как е седнал в кьошето на масата, с този поглед едва ли е вдянал бат Митко за какво са си говорили на седянката !?
  • 9
    4
    Русенец
    Браво Митко, браво Недев. Таня ще те възнагради за усилията от името на всички русенци!
  • 12
    3
    Таня от Образованието
    Дааа,облажи се Митко от властта. Много хубава къща си взехме в с.Долно Абланово. Ама тихо сега,че избори идат и Пенчо се дразни,че хората знаят за имотите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари