Д-р Татяна Матева: Няма проблем с издаването на електронни рецепти

0
Д-р Татяна Матева: Няма проблем с издаването на електронни рецепти
Д-р Татяна Матева: Няма проблем с издаването на електронни рецепти Видео: КИС 13

Услугата спестява време на медицинските специалисти и гражданите

Предписването на електронни рецепти без интернет връзка улеснява лекари и пациенти при домашни посещения и спешни случаи, особено в трудно достъпни райони.

Електронната рецепта се запазва на мобилното устройство на лекаря и, когато има връзка с интернет, тя се изпраща към Националната здравно-информационна система.

Изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което спестява време на медицинските специалисти и гражданите.

"Лекарите могат да изписват електронни рецепти офлайн, които обаче няма как да стигнат в аптеката без интернет връзка", обясни д-р Татяна Матева, която е общопрактикуващ лекар в Русе.

Според нея, удобството с издаването на електронни рецепти офлайн е по-скоро за лекаря, но и спестява време на пациентите, на които не се налага отново да посещават личния си лекар.

"Към момента няма проблем с издаването на електронни рецепти", каза още д-р Матева, предава КИС 13.

Тя напомня и за отговорността на пациентите да се обадят на личния си лекар и да си запазят час за профилактичен преглед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Ташака настрани
    Отивам да си купувам "carsil", билков извлек от бял трън. И чувам: "Вече е с рецепта" ?!?! Каква рецепта бе, на кооперативния пазар мога да си купя килограми от билката. Че трябва да има правила - трябва, но ще има изпотровени хора които ще тръгнат да си приготвят отвари. А и става дума взе пак за пари. В конкретния случай за 10 лева опаковка, трябва да платя и 3 лева на GP-то. Че това са си 30% скок в цената.
  • 5
    1
    77
    Проблем ще настане когато за всички лекарства ще се въведат електрони рецепти и за един спазмалгон или но шпа ще тичаме при личния лекар и ще чакаме на опашка с часове
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари