Димът от пожарите достигна Северния полюс

0
Според НАСА димът от пожарите в Якутия е преминал над 3000 километра, за да достигне Северния полюс
Според НАСА димът от пожарите в Якутия е преминал над 3000 километра, за да достигне Северния полюс Снимка: Reuters

Пушекът от Сибир е минал над 3000 км

Горските пожари в Сибир се разрастват и вече са с такива мащаби, че димът от тях е достигнал Северния полюс за първи път в историята. Това сочат данни на НАСА, цитирани от АФП и 24 часа.

Един от най-засегнатите райони е Якутия, огромна и слабо населена територия в северната част на Сибир, където ситуацията продължава да се влошава, расте броят на пожарите и площта, засегната от тях. Сега горят над 3,4 милиона хектара гори, в това число труднодостъпни и отдалечени територии.

Според НАСА димът от пожарите в Якутия е преминал над 3000 километра, за да достигне Северния полюс, което се случва за първи път, откакто се води подобна статистика.

Пак според НАСА гъст и стипчив дим от горските пожари е покрил голяма част от Русия, което е заснето от сателити на 6 август. Като се погледне отгоре, страната е цялата в пушек и мъгла. Гъстият дим се простира на 3200 км от изток на запад и на 4000 км от юг на север, достигайки полюса.

Димът от Сибир е затъмнил небето и над част от Монголия, включително Улан Батор. А сибирският град Красноярск оглави световния рейтинг на градовете с най-замърсен въздух в мониторинга на IQAir с огромна преднина.

Руските учени потвърждават, че сегашните пожари са последица от глобалното покачване на температурите.

Гърция също е в пламъци вече повече от седмица. Жители излязоха пред парламента в Атина на протест срещу правителството с обвинения, че властите не са били подготвени за адекватна реакция.

Според протестиращите правителството не е осигурило достатъчно пари за наемането и обучението на пожарникари и не е купило необходимата техника. Обвинения има и за лошо поддържане на горския фонд и други вредни за околната среда практики.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис се извини за неуспехите в гасенето на пожарите. Той каза, че страната е изправена пред невиждана по мащабите си криза и се прави всичко възможно.

Последните дни бяха най-трудните за страната ни от десетилетия. Ние се борихме и все още водим битка с всичките си сили, но сме изправени пред природно бедствие с безпрецедентни мащаби. Щетите, особено в Евбея и в Атика, почернят сърцата ни и аз съм първият, който се извинява за всички проявени слабости. Напълно разбирам болката на нашите съграждани, които видяха как къщите и имотите им изгарят, както и болката от това, че трябва да напуснат внезапно домовете си”, каза още той.

В телевизионното си обръщение гръцкият премиер подчерта, че климатичните промени чукат на вратата, и призова гърците въпреки всичко да са единни срещу природното бедствие. Премиерът обеща онези, които са загубили домовете си, да бъдат компенсирани, като ще бъдат отпуснати 500 милиона евро помощи.

Повече от 500 пожара пламнаха в Гърция през последната седмица, най-опустошителните от които са в Атика и на остров Евбея. Хиляди семейства бяха принудени да се евакуират от десетки населени места. Осми ден продължава борбата на огнеборците на Евбея, където

голяма част от загасените огнища се разпалват отново

В помощ на пожарникарите са стотици доброволци. 17 хиляди семейства са без ток. С жива верига около селата жителите се опитват да спасят домовете си.

Гасенето става и с активна международна помощ. Европейският съюз отпуска 500 милиона евро за пострадалите от пожарите и залесяване на опожарените райони.

Трудно е и в област Аркадия в Пелопонес, където евакуират хора.

Руският президент Владимир Путин прие молбата на Гърция за предоставяне на още самолети за гасене, съобщи в. “Катимерини”. Москва ще изпрати два самолета Ил-76 и два хеликоптера Ми-8. “Отговорът ще бъде незабавен”, посочи в туитър руското посолство в Гърция. Русия вече е изпратила един самолет Бе-200 в Гърция, който участва в операциите за гасене на горските пожари на остров Евбея.

Пожарникари гасят пламъците в село Авгария на гръцкия остров Евбея.

Снимка: Ройтерс

Същевременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заявил в телефонен разговор с гръцкия си колега, че

Турция ще изпрати на Гърция два самолета за гасене на пожари, съобщава в. “Дейли Сабах”.

Израел също изпрати допълнително на Гърция два противопожарни самолета. Решението беше обявено след телефонен разговор между Мицотакис и израелския му колега Нафтали Бенет като солидарност и подкрепа за страната, изправена пред бушуващите пожари. Тази помощ идва в допълнение към израелските пожарникари, които вече са в Гърция.

Редица държави отговориха на призива на Гърция за помощ, включително Франция, Германия и Великобритания. Премиерът Мицотакис благодари за оказаната помощ и солидарност.

Нова гореща вълна застигна и Италия. Тревога за опасно горещо време бе издадена за осем италиански града - Рим, Кампобасо, Бари, Фрозиноне, Латина, Палермо, Перуджа и Риети, като се очаква, че там най-опасно ще бъде в сряда, предаде АНСА. За четири от тези населени места червеният код влиза в сила още от утре - Рим, Бари, Риети и Кампобасо.

Според прогнозите на места на юг в Италия може да има до 48 градуса

На надморска височина от 1500 метра се очакват до 30 градуса по Целзий, а в долината на река По - до 45 градуса.

Горещините ще продължат до 15 август и се дължат на антициклона Луцифер, допълва изданието “Джорнале”.

Горещата вълна връхлита страната в момент, в който тя продължава да се бори с пожарите в областите Калабрия, Сицилия, Лацио, Сардиния, Базиликата, Кампания и Молизе. Осем пожара бушуват само в Калабрия. По един има и в Умбрия и Абруцо.

Междувременно скрити камери заснеха подпалвач в Южна Италия. Властите в град Монтесаркио решили да сложат видеонаблюдение край местата, където са избухвали пожари. Така е заснет подпалвачът, при това в момента на извършване на деянието. 50-годишният фермер е задържан от карабинерите. Очакват го от 4 до 10 години затвор.

От средата на юни до сега в Италия има над 44 000 огнища - двойно повече от миналата година.

Младежи опитват да потушат пожар в планинската провинция Тизи Узу, Алжир.

Снимка: Ройтерс

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари