Диетолог: Постенето може да разклати имунната система

1
Ако в организма има дефицити още преди поста, той може да се окаже вреден за здравето
Ако в организма има дефицити още преди поста, той може да се окаже вреден за здравето Видео: btv

"Постенето би могло да разклати имунната система, защото не е особено балансирано хранене".

Това  каза диетологът д-р Райна Стоянова пред bTV.

Ползи от постенето

"Здравите хора е добре да се пречистят физически от преяждането през зимата. Тогава сме си угаждали малко повече по отношение на храната. Важно обаче е плавно да влезем в пости. Първо се спира месото, след това  млечните и яйцата." 

Недостатъци на постенето

"Ако в организма има дефицити още преди поста, той може да се окаже вреден за здравето. Липсата на незаменимите аминокиселини, които се намират изключително в животинските продкти, може да окаже влияние.  Дефицитът на желязо и витамин Б12 може да се окаже рисков, особено за хора, които с апод висок стрес, бременни и кърмещи."

Можем ли да сгрешим в поста?

"Хората често постят, за да редуцират теглото си. Това няма как да се случи, особено ако пряждат с хляб и картофи. В същността си постът е за душевно пречистване."

Как да постим правилно?

"Важно е по време на пост да се храним разнообразно. Ако съчетаваме правилно зърнените продукти с бобови такива и акцентираме на приема на консумираме боб, грах, например - бихме могли да си набавим достатъчно растителни белтъчини. По този начин няма да страдаме от недостатъчност на пълноценни белтъчини."

"Ядките, зърнените храни и спанакът са богати на желязо. Черният шоколад сам по себе си не би трябвало да има млечни продукти, така че не е нужно да го изключваме."

Освен балансирана храна д-р Стоянова акцентира и върху важността от добавяне на витамин Д, особено по време на пандемия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Колкото по-стара снимка качиш, толкова по-млад изглеждаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук