Die Welt: Путин свали цените на газа в Европа с една дума

0
Цените на фючърсите на природния газ в Нидерландия са паднали с 15 процента
Цените на фючърсите на природния газ в Нидерландия са паднали с 15 процента Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин успя с една дума да повлияе на спада на цените на газа в Европа.

Това пише германският вестник Die Welt, цитиран от БГНЕС.

Миналата седмица Путин инструктира Газпром да започне да нагнетява газ първо в руските, а след това и в европейските газови хранилища. Ръководителят на компанията Алексей Милер увери, че концернът ще го направи, след което руският лидер му нареди да го информира за напредъка на тази работа. „Тази почти случайна забележка на Владимир Путин накара европейския газов пазар да въздъхне с облекчение“, пише вестникът.

Авторът на публикацията отбелязва, че след думите на Путин цените на фючърсите на природния газ в Нидерландия са паднали с 15 процента. „Енергийната криза в Европа ни показа, че Русия несъмнено доминира на пазара. Все още не е ясно колко допълнително газ ще достави руската компания, или става дума за обемите на доставките, които вече са обещани. Пазарите обаче реагираха незабавно“, пише вестникът.

Цените на енергията в Европа скочиха рязко през последните месеци. В началото на август прогнозната стойност на газовите фючърси по холандския индекс TTF беше около 515 долара за хиляда кубически метра, а до края на септември се удвои. Цените на газа започнаха да падат, след като на 6 октомври достигнаха най-високата си стойност от 1937 долара.

Експертите смятат, че поскъпването на суровините се дължи на ниското ниво на запълване на европейските хранилища, както и на голямото търсене на газ в Азия. Владимир Путин отбеляза, че недостигът на газ е резултат от икономическата политика на Европейската комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари