Диагнозата рак се среща все по-често сред млади хора

0
По данни на раковия профил на България за 2023 година на първо място при жените е ракът на гърдата
По данни на раковия профил на България за 2023 година на първо място при жените е ракът на гърдата

По данни на раковия профил на България за 2023 година на първо място при жените е ракът на гърдата

Все повече млади хора се сблъскват с тежката диагноза рак. По данни на раковия профил на България за 2023 година на първо място при жените е ракът на гърдата, а България е сред малкото европейски държави без национална скринингова програма за това заболяване, предава БНТ.

В края на миналата година, когато съвсем случайно открива образувание на гърдата си, 33-годишната Жанета Бачева въобще не подозира, че само след няколко месеца ще стане част от статистиката "една от осем" със злокачествен тумор:

"Със сигурност, шокът е голям. Първият ден в главата ти възникват безброй въпроси. Естествено и черната прогноза в много от случаите възниква в съзнанието, но това не е смъртна присъда и ти не си обречен."

Днес, вече здрава, се радва на едногодишното си дете. И е благодарна, че навреме е открила заболяването.

"Ако обаче пациентите се диагностицират в късен стадий, когато заболяването е много напреднало и е авансирало и има включително и далечни метастази, тогава колкото и възможности да имаме за лечение, то те не са достатъчни за да постигнем ефекта, който търсим", каза д-р Ваня Митова, началник на отделението по "Хирургия на гърда" в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски".

В борбата с негативната тенденция за онкоболните помощници трябва да бъдат превенцията и скрининговите програми. Ако въобще ги има.

"Дадена жена след определена възраст трябва задължително да преминава на скринингов преглед, който в цял свят е т. нар. мамография. Това дава възможност да се откриват тумори в много ранен стадий. В България няма действаща ефективна скринингова програма", каза д-р Ваня Митова.

А заради това, че работата на националния раков регистър беше прекъсната, специалистите ни не разполагат с пълна информация за онкологичните заболявания у нас. Съответно не могат да си извадят изводи за честотата им.

"Към днешна дата, национален раков регистър вече няма. Ние няма откъде да почерпим тези данни, съответно няма ни на европейската карта", каза още д-р Ваня Митова.

От здравното министерство заявиха, че регистърът не е закрит, а е трансформиран. Той вече ще се поддържа от центъра по обществено здраве и анализи. Посочват още, че данните от националния раков регистър са прехвърлени към пациентските досиета на всички онкоболни, като информацията за раковите заболявания вече се проследява директно в здравната информационна система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Дгд
    С начина на животкойто водим, всичкият този стрес, въздуха който дишаме и хранатa, ако изобщо може да се нарече храна, която ядем е напълно нормално че и още по често ще се среща
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари