Децата извършват най-много кражби

0
Расте броят на заведените в детски педагогически стаи деца
Расте броят на заведените в детски педагогически стаи деца

Новите случаи на малолетни и непълнолетните, които са извършили противообществена прояви и са заведени на на отчет в детските педагогически стаи в страната, са се увеличили през изминалата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През 2017 година на отчет в ДПС са били заведени над 3 хиляди деца, като по- голямата част от тях са непълнолетни. В сравнение през 2016 година увеличението е близо 3.8 %. Общо на отчет (и от минали година )са над 9 хиляди деца, като масово инспекторите ДПС се занимават с извършени противообществените прояви на децата, като през 2017 година се отчита увеличение на тези случаи.

Според закона "противообществена проява" е деяние, което е общественоопасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави. Подобна дефиция, която е максимално широка, е критикувана от международни организации като неясна и противоречаваща на международното право.

Данните на НСИ показват, че през ДПС преминават най-много деца заради бягство от дома си или от специализирана институция - над 1000 души. На второ място по причина над 600 малолетни и непълнолетни са преминали през тези институции заради "прояви на насилие и агресия". Над 460 деца са преминали заради употреба на психоактивни вещества. На предпоследно място и последно място по причини за преминаването на децата през ДПС са непристойно и/или хулиганско поведение на обществено място" и "повреждане на обществена и/или частна собственост" - по над 450 деца.

Сред другите обществено значими противообществени прояви, извършвани от малолетни и непълнолетни през годината, са: "тормоз" - 438 лица (6.5%) "скитничество" и "просия" - общо 174 лица (2.6%), показват данните на НСИ.

Общо за извършени противообществени прояви през 2017 г. през ДПС са преминали над 6 700 малолетни и непълнолетни. От тях момчетата са 4 761, или 70.2%, а момичетата - 2 023 (29.8%). В сравнение с 2016 г. броят на преминалите през ДПС за извършени противообществени прояви нараства с 1 030 лица (17.9%).

Кражбата, подобно на предходни години, е най-честото престъпление, което децата извършват. През 2017 година над половината от случаите на малолетни и непълнолетни, преминали през ДПС, са случаи на кражба. Най-висок е делът на извършителите на кражби от магазини или други търговски обекти - 31.3% (873), на кражби от домовете - 22.3% (624), на взломни кражби - 11.8% (329)

Общо през миналата година за извършени престъпление са преминали над 4900 деца.

Пострадали от престъпление през 2017 година са малко над 1400 деца, от които по-голямата част са момичета. Най-много пострадалите има от кражби на имущество и телесни повреди. На следващото място като причина се нареждат пострадалите от грабежи и от блудство.

Законът за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни действа вече над 60 години.

По него децата се настаняват, много често без конкретен срок, и във възпитателни институции - специализирани училища интернати и възпитателни училища интернати, които са наследник на бившите ТВУ-та (трудововъзпитателни училища). През 2017 година Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради остарелия закон и постанови, че българската държава не може да настанява непълнолетни и малолетни в домове за временно настаняване без те да имат право да обжалват тази мярка.

В Министерството на правосъдието отлежава проект за нов закон за детско правосъдие. Първоначалният му вариант беше изготвен през 2016 година. Той предвиждаше превръщането на поправителните домове в специални центрове, закриването на интернатите, нова система от мерки за проявите на малолетните и непълнолетните, като най-леката мярка да е предупреждение, а най-тежката - настаняване в специално приемно семейство или във възпитателен център.

Срещу това е имало възражения от няколко ведомства, предава "Дневник". До гласуването на проекта и вкарването му в парламента така и не се стигна заради оставката на втория кабинет на Бойко Борисов. В третото му правителство министърът на правосъдието Цецка Цачева също определи приемането на закона като приоритет. Заради възраженията и коментарите по проекта от различни институции, проектът отново премина през съвета за съдебна реформа, а след това беше публикуван и консултационен документ за ново обсъждане по проекта за някои от спорните въпроси.

В петък на конференция заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов обяви, че работата по проекта е в напреднала фаза и е постигнат съществен напредък. От изявлението му пред журналисти се разбра обаче, че нещата са все още са в началото и въпреки че по думите на Стоянов, е даден кратък срок на работната група, тепърва ще се формират подгрупи, ще се изготвят препоръки, ще се прави международно проучване.

Основен въпрос, който трябва да се реши е къде да бъде мястото на Националната служба за възпитателна подкрепа – към министерството на правосъдието или към министерския съвет, и кой да налага възпитателните мерки. Отворен е и въпросът дали малолетните трябва да бъдат включени в обхвата на този закон.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари