Разбиха сайт за наемане на малолетни деца на работа

0
Онлайн платформата е събрала данни на деца, евентуални жертви на сексуална експлоатация
Онлайн платформата е събрала данни на деца, евентуални жертви на сексуална експлоатация Снимка: БТВ

Незаконен сайт за наемане на работа на малолетни и непълнолетни деца разкриха при съвместно разследване БТВ и ГДБОП.

Онлайн платформата е събрала данни на деца, евентуални жертви на сексуална експлоатация, установиха антимафиотите. Над 2500 деца са регистрирани на онлайн платформата в рамките на няколко години.

"Към момента по българското законодателство няма престъпление в случая със сайта, събиращ данни на малолетни и непълнолетни българчета", това каза експертът в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Петя Димитрова.

"Споделянето на лични данни онлайн, независимо дали в такъв сайт, във Фейсбук, или където и да е, би могло да представлява риск за децата", коментира Димитрова. "Разговаряхме много подробно с колегите от ГДБОП и е факт, че към момента по българското законодателство няма престъпление. Това е намерение за намерение евентуално за извършване на престъпление, така че връзката не е толкова пряка. Самото намерение за склоняване на дете към сексуални действия е криминализирано, но в случая става въпрос за намерение за намерение, което няма как да бъде криминализирано в правната парадигма“, обясни още Димитрова.

"Това е много граничен случай, феномен, с който за пръв път се сблъскваме". По думите ѝ сайтът е направен „много хитроумно".

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари