Децата градят представите си за алкохола, като гледат от родителите си

0
Ранното присъствие на близки, които пият, е пагубно
Ранното присъствие на близки, които пият, е пагубно

Децата разбират от ранна възраст кога е уместно да се пие алкохол и какво количество е допустимо, като наблюдават възрастните, които ги заобикалят, съобщи DarikNews.bg, позовавайки се на научно изследване.

С порастването си децата осъзнават все повече социалните норми за консумацията на алкохол. Когато често гледат възрастните как пият, е възможно и те да посегнат към чашката по-рано, или да го правят по-често.

"Децата имитират поведението на родителите - ако те пият пред подрастващите, правят това норма", заяви Ричард Матик от националния австралийски център за изследвания на пристрастяването към наркотици и алкохол, който не е от научния екип. 

Учени от института по психично здраве и пристрастявания в Утрехт са работили със 75 бащи и 83 майки, като са ги разпитали колко често пият по различни поводи - на празненства, на работа, докато гледат телевизия. След това са попитали 359 несвързани с тях деца на възраст от четири до осем години при какви обстоятелства мислят, че е обичайно или прилично възрастните да пият алкохол.

Изследването показа, че мъжете пият повече от жените. За родителите алкохолът е обичаен предимно на празници в ресторанти или на приятелски събирания. По-малко от тях пият, докато вечерят или гледат телевизия.

Децата обаче твърдят, че възрастните пият най-много, докато гледат телевизия или се забавляват.

Повечето младежи в Нидерландия започват да пият през пубертета и затова инициативите за предотвратяване на този навик се насочват предимно към тази възрастова група. Тогава може да е много късно, твърдят учените. Ранното присъствие на близки, които пият, "може да създаде впечатление, че алкохолът е навсякъде и е приемлив социално".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари