Детето с две майки остана без български акт за раждане

3
ВАС реши съдбата на малката Сара
ВАС реши съдбата на малката Сара Снимка: Мария Милкова / DW

ВАС реши съдбата на малката Сара

Българският Върховен административен съд (ВАС) окончателно реши, че малката Сара, която е отглеждана от две майки, трябва да остане без български акт за раждане, съобщи EURACTIV.

Детето е родено през 2019 година в Испания в семейство на две майки – Калина и Джейн. Испанският закон позволява на двете жени да сключат брак, но българското право не допуска подобно нещо и бракът не се признава.

Сара има документ за раждането си в Барселона, в който е написано, че детето има две майки. Двете жени твърдят пред българските власти, че Испания не може да издаде гражданството на детето, защото жените не са испанки.

Джейн е британка, но паспортната служба в Белфаст вече е отказала да издаде документи на Сара. Причината е, че детето е родено извън Великобритания. Българският съд също отказва издаването на документи за българско гражданство, защото биологичната майка не е българка, а британка. България не признава брак между две жени и не може да приеме българската за „майка“.

Вече три години детето няма гражданство, което означава, че няма и граждански права.

Първият отказ за издаване на български акт за раждане е от 5 март 2020 година. Той е издаден от кмета на столичния район „Панчарево“ Николай Гюров с аргумента, че в испанските документи са вписани две майки, но не е ясно коя е биологичната майка.

Според българското законодателство произходът на детето от майката се определя само от раждането. Българката отказва да предостави информация на кмета коя майка е родила детето. По-късно съдът получава тази информация по служебен път и научава, че биологичната майка е британката.

Съгласно българското законодателство е недопустимо вписването на двама родители от женски пол, тъй като еднополовите бракове не се признават.

Въпреки това първоинстанционният съд отменя решението на кмета. Аргументът е, че България не може да откаже да признае произхода на детето, позовавайки се на Конвенцията за правата на детето. Тя постановява, че детето има право да придобие гражданство.

Хартата на основните права на ЕС регламентира, че при всички действия, които се предприемат от публичните власти или частни институции по отношение на децата висшият интерес на детето трябва да бъде от първостепенно значение.

Столичният административен съд стига до извода, че детето има право на български документи, в който като родители да фигурират двете жени.

Върховният административен съд обръща това решение с аргумент, че българката не е майка на детето и то не може да бъде признато за български гражданин. Върховните съдии казват, че неиздаването на български акт за раждане не води до лишаване от гражданство.

Съдиите оспорват твърденията на двете майки на Сара, че детето няма право на испанско гражданство. Върховният съд казва, че Испанският граждански кодекс позволява даване на испанско гражданство за деца, които са родени в Испания и не могат да получат гражданството на някой от своите родители.

При установените по делото факти, че националното законодателство на никой от родителите, посочени в акта за раждане на детето, съставен в Испания, където то е родено, не предоставя гражданство, то същото по силата на Испанския граждански кодекс би следвало да е гражданин на Испания, член на ЕС“, се казва в решението на ВАС.

Българският върховен съд твърди, че стига майките на Сара да поискат Испания няма право да откаже да даде гражданство на Сара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    ОВ4444АР
    Чакам с нетърпение този казус да мине положително ,осиновявам 3 козички и ги пиша щерки ,детски да зимам.
  • 4
    5
    123
    Нека блудстват и содомитстват, колкото си искат, да се държат за ръце и да се целуват по улиците ако искат, но без легални бракове и деца в такива отношения. Да си знаят мястото, че не може и точка. Гей свинщината си е чиста проба психично разстройство и това е.
  • 2
    4
    Браво
    На българския съд. В България семейството е съюз на мъж и жена, а не на две жени. След като Конституционния съд е решил, че не може да има брак между две жени, следователно не може да се признаят за български граждани родени деца от незаконен съюз. Да им дават гражданство държавите, които допускат брак между две жени. Не е далеч времето когато извратенаците от ес ще допускат брак между човек и животно. Трябва да се запази здравия разум на българина и нормалното, от която види се са лишени европейски народи
  • 3
    3
    до 1
    Не е това. Просто някой се опитва да ни накара да кажем на черното бяло. Тези двете жени, били сключили граждански брак, ама не в България. Британката е родила детето от донор на сперма и така бащата остава неизвестен. Майката е британка, ама британците не щат да му дадат гражданство. Испанците и те нещат, нищо, че детето е родено в Испания. Остава държавата на осиновителката (наш'та Калинка) да се преклони и да му издаде акт за раждане, че и да пише вътре, че Калина му е майка наравно с британката. Е, как ще е наравно? Поне да се бяха усетили и едната да му беше станала сурогатна майка, или поне да си го беше родила в Обедненото кралство, ама не. И кой е сега виновен?
  • 7
    2
    88
    коя е бащата, по-дебелата ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари