Дете почина от "сухо удавяне"

0
Около 15% от смъртните случаи от удавяне се дължат на сухо удавяне
Около 15% от смъртните случаи от удавяне се дължат на сухо удавяне

4-годишно момче от Тексас почина наскоро шест дена, след като е плувало, от т. нар. "сухо удавяне", съобщава CNN, цитирани от OFFNews.

Какво означава това?

Момчето на име Франки Делгадо си играе във водите на залива Галвестън, когато е повалено от вълна. В началото детето изглежда наред. Но на следващия ден започва повръщане и диария. Почти една седмица по-късно Франки казва за болки в рамото, а по-късно, по време на сън, спира да диша. Въпреки че е откаран в клиника, лекарите не успяват да го съживят, предаде CNN.

Лекарите обясниха, че са намерили течност в белите дробове на Франки и около сърцето му и обявиха, че е починал от "сухо удавяне", според CBS.

"Сухото удавяне се случва когато ларингсът (гръклянът) получи спазъм и се затвори. Това прави трудно дишането и пациентът не получава кислород", обяснява пред LiveScience д-р Майк Патрик (Mike Patrick), лекар в отделение по спешно-медицинска помощ в Детската болница в Кълъмбъс, щата Охайо.

"Когато това се случи, реакцията на организма е да изпрати течност в белите дробове, за да компенсира ограниченият обем на газ и да се опита да отвори ларингса. Белите дробове се пълнят с течност - състояние, наречено белодробен оток. Симптомите на сухото удавяне обикновено започват в рамките на един час, след като човекът е бил във водата", отбелязва Патрик.

Важно е да се знае, че не е задължително водата да участва в случаите на сухо удавяне. Могат да се натрупват течности в белите дробове поради физиологични процеси и пациентът да се удави в собствените си течности, а не от вода от външен източник.

Ларингоспазъм (спазъм на мускулите на ларинкса), при който ларинксът се изключва и не се отваря, може да доведе до сухо удавяне. Източник: wiseGEEK

Сухото удавяне е спешен медицински случай. Пациентът ще умре, ако не се лекува заради прекратен достъп на кислород и медицинската намеса трябва да е възможно най-бърза. Около 15% от смъртните случаи от удавяне се дължат на сухо удавяне

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари