Десетки семейства търсят кръвна плазма за лечение на близките си

0
Две са местата в страната, където може да се дари реконвалесцентна плазма – в Националния център по трансфузионна хематология и във ВМА
Две са местата в страната, където може да се дари реконвалесцентна плазма – в Националния център по трансфузионна хематология и във ВМА Видео: bTV

Десетки хора търсят дарители на кръвна плазма от преболедували с COVID-19 за близките си, които се борят със заразата. В последните седмици социалните мрежи са буквално залети от призиви

Срещаме се с Нели Кирилова от Пловдив, чийто съпруг е чакал повече от седмица, въпреки че има донор за плазмата, и изпуска срока, в който лечението би имало ефект, разказва bTV. Методът не се препоръчва 7-8 дни след първите симптоми.

Затова Кирилова призовава за промени.

Ако може тази система да бъде урегулирана по точен и ясен критерий на изпращане на заявления от самите лекари и получаване на отговор в конкретния срок, така че те да бъдат наясно могат ли да помогнат на конкретен пациент или не, използвайки кръвна плазма. Лекарите са изправени пред неясна процедура за изписването на съответния кръвен продукт. За всички останали кръвни продукти процедурата е ясна и редът е ясен, а тук няма приоритизиране. Лекарите в момента нямат сили и възможности да се борят със системата и да търсят плазма за всеки един пациент“, разказва жената.

Две са местата в страната, където може да се дари реконвалесцентна плазма – в Националния център по трансфузионна хематология и във ВМА.

В НЦТХ желаещите да дарят трябва да се запишат предварително. От центъра твърдят, че се работи и събота и неделя, миналия уикенд обаче нямало записани. Обяснението за записването е, че процедурата отнема време и всеки трябва да има предварителна уговорка, за да няма струпване и чакане с часове.

Максимално на ден могат да минат 8 души, които дават 24 дози за лечение.

Стефановски, лекар в отделение „Кръводаряване“. Няма критерий къде най-напред да бъде изпратена плазмата.

„От лечебните заведения се обаждат и заявяват необходимостта от реконвалесцентна плазма, но тъй като не може да се контролира с каква кръвна група ще даряват в определен ден и колко човека, се получава някой път закъснение с половин или един ден. Не можем да смогнем да отговорим на всички искания“, обяснява д-р Николай Николов, директор на НЦТХ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На колко сте години? - пита съдията.
- Ами, навърших трийсет... - шепне жената.
- Добре, добре! През коя година?

Харесай Дунавмост във Фейсбук