Третата вълна: По-мощна, с повече заразени млади хора и бременни жени

3
„Почти цели фамилии, семейства са болни, много майки и бременни боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения“, заяви проф. Костадин Ангелов
„Почти цели фамилии, семейства са болни, много майки и бременни боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения“, заяви проф. Костадин Ангелов Видео: bTV

Коронавирусът атакува  все по-млади хора. Здравният министър предупреди, че третата вълна няма нищо общо с втората

Вече сме надскочили втората вълна по интензивност, отчетоха от Националния оперативен щаб на редовния си брифинг. Третата вълна включва много повече млади и бременни, които се налага да бъдат хоспитализирани заради тежкото протичане на инфекцията, предава bTV.

Главният държавен здравен инспектор пък изнесе данни, според които сме първи на Балканите по смъртност и четвърти в Европейския съюз с 20 смъртни случая на 100 хиляди души. Пред нас са само Чехия, Словакия и Унгария.

По всичко личи, че третата вълна е по-мощна от втората, отчетоха от Националния оперативен щаб. Разболяват се все по-млади и бременни.

„Почти цели фамилии, семейства са болни, много майки и бременни боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения“, заяви проф. Костадин Ангелов.

Михаела Велкова е млада и бременна. Очаква да роди през юни. Вирусът не подминава и нея в началото на третата вълна. Всичко започва с температура, а няколко дни по-късно вече е хоспитализирана в "Майчин дом".

„Започнах и да кашлям много лошо, сложиха ме на кислород, защото кашлицата беше много гадна и съответно ме притесняваше заради бебето. И кислородът ми помогна да спра да кашлям и да мога да си поемам въздух сама“, разказа Михаела Велкова.

Сега Михаела добре и очаква детето си през юни и съветва всички бременни:

Да не се лекуваме сами, особено когато сме бременни и е желателно веднага да се обърне внимание на личен лекар и по-сериозен специалист“.

Същото съветва и д-р Данаил Илиев. 

„Имунната система по време на бременността се променя и в тази връзка, да, до известна степен, бременните жени са по-рисков контингент за заразяване с COVID. Но не трябва да има паника, защото това не е състояние, което да застрашава бременността им и плода им“, каза д-р Данаил Илиев, акушер-гинеколог в МБАЛ "Надежда".

Вече сме надскочили втората вълна, отчете генерал Мутафчийски. 

  „Тогава върхът беше 667 на 100 000, сега сме 679 на 100 хиляди“, каза проф. Венцислав Мутафчийски, председател на НОЩ.

За седмица настанените в болници са се увеличили със 17%, а на тежките случаи - с 22 на сто. Въпреки това, здравният министър увери, че системата е в готовност да удържи на натиска, а основната цел е да се спасяват повече животи. От началото на епидемията близо 12 500 българи са загубили битката с коронавируса. 

„Това число е единственото, което като лекар ми тежи много, защото тези хора няма да се върнат. За тези хора истината е най-жестока“, каза проф. Костадин Ангелов.

До края на седмицата се очакват допълнителни около 4000 дози от медикамента Ремдесивир, а до края на март - още 6000.

Продължава тенденцията всеки четвърти, който се е изследвал, да бъде положителен.

За последното денонощие новозаразените са 4375 при направени малко над 17 хиляди теста. В болница са над 9000 души, близо 750 от които в интензивни отделения. 106 души са загубили битката с вируса.

Последна този праг прескочи Търговище, показват изчисленията на bTV по данни от Единния информационен портал.

А областите Силистра, София и Бургас са на ръба да прескочат психологическия праг от 1000 инфектирани на 100 хиляди

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари