Десетки европейски компании искат да купуват газ на общ търг

0
Търгът е организиран от Европейската енергийна платформа
Търгът е организиран от Европейската енергийна платформа Видео: NOVA

Търгът е организиран от Европейската енергийна платформа

Общо 39 европейски компании са подали заявки за закупуване на 16,49 млрд. куб. м природен газ. Това съобщи изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за Зеления пакт, цитиран от NOVA. Той оповести резултатите от приключилия в сряда трети търг за съвместно закупуване на синьо гориво, организиран от Европейската енергийна платформа.

Предложенията на доставчиците са достигнали 18,1 млрд. кубика. Общото предлагане на доставчиците от трите съвместни поръчки възлиза на над 50 млрд. куб. м газ, а общото търсене - на над 34 млрд. куб. м газ.

Шефчович определи резултата като „отличен и рекорден”. „Платформата на ЕС непрекъснато дава отлични резултати при общите поръчки и координирането на покупките на природен газ. Това показва, че енергийната платформа на Общността помага на Европа да диверсифицира доставките си на газ извън Русия и според RepowerEU. Когато използваме колективната си тежест, за да договаряме по-поносими енергийни доставки и да поддържаме конкурентоспособността на европейския бизнес, то това наистина работи”, каза Шефчович.

Той не спомена цени, но посочи, че съвместните поръчки помагат за намаляването им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари