Десетки души са убити при нов израелски удар по бежанския лагер "Джабалия"

0
Гражданска защита в палестинския анклав, управляван от "Хамас", заяви, че при тази нова бомбардировка са били "убити цели семейства"
Гражданска защита в палестинския анклав, управляван от "Хамас", заяви, че при тази нова бомбардировка са били "убити цели семейства" Снимка: Abdul Qader Sabbah / Associated Press

Гражданска защита в палестинския анклав, управляван от "Хамас", заяви, че при тази нова бомбардировка са били "убити цели семейства"

Министерството на здравеопазването на ивицата Газа, контролирана от "Хамас", обяви, че при нова бомбардировка от страна на израелската армия в бежанския лагер "Джабалия", който вече стана обект на смъртоносен удар вчера, днес са били убити десетки хора, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Министерството съобщи за "десетки жертви и ранени при бомбардировка" от страна на израелската армия. Тази информация не е потвърдена по независим път.

Точен брой на загиналите засега не е оповестен, но на кадри, разпространени от телевизия АФП, се виждат огромни разрушения.

Гражданска защита в палестинския анклав, управляван от "Хамас", заяви, че при тази нова бомбардировка са били "убити цели семейства" в лагера, който е най-големият в ивицата Газа и подслонява 116 000 души.

"Израелският окупатор за пореден път предизвика трагична кървава баня", се казва в изявление на палестинското ислямистко движение.

Израелската армия засега не е коментирала случая.

Тя потвърди вчера, че е нанесла удар по лагера, като заяви, че целта е била командирът на "Хамас" Ибрахим Биари, който беше представен като един от отговорните за кървавата атака, извършена от палестинското ислямистко движение срещу Израел на 7 октомври.

Според Джонатан Конрикус, говорител на израелската армия, Биари се е намирал в "огромен комплекс от подземни тунели, от които е ръководил операциите".

При вчерашната бомбардировка загинаха десетки хора. Видеозапис на телевизия АФП показа най-малко покрити 47 тела, лежащи на земята в двора на болница.

"Израел твърди ..., че тук има тунели и оръжия. Те удариха жилищен район, пълен с младежи и стари хора ... Тук няма никаква съпротива (от страна на бойците на "Хамас", бел. ред.)", заяви днес пред АФП Абдул Иса Масуд, 30-годишен жител на лагера "Джабалия".

Тези удари по Джабалия бяха разкритикувани остро от други държави и от ООН, отбелязва АФП.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е ужасен от израелските бомбардировки "в жилищни квартали в гъстонаселения бежански лагер "Джабалия".

Според доклад на здравното министерство на "Хамас" от началото на войната с Израел в ивицата Газа са загинали 8796 души, включително 3648 деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари