Десет BMW-та, за които не сте чували

1
Повечето от тях са произведени в единични бройки
Повечето от тях са произведени в единични бройки

От заводите на BMW, от 1929-та година до днес, са излезли много и най-различни интересни автомобили, част от които са се превърнали в култови за баварският автомобилен производител.

Сред тях има и такива за които, вероятно не са чували даже и голяма част от феновете на BMW, предава Дарик. Повечето от тях са концептуални модели, произведени в единични бройки, но с уникален дизайн и характер.

Вижте 10 от най-уникалните сред тях:

1 BMW. 528i GT Coupé

Това е още едно творение на каросерийното ателие Frua, този път на базата на петата серия на BMW. Дизайнерите удължават каросерията, но тя е само с две врати. Така я превръщат в нещо, което наподобява на днешния тип фастбек.

2. BMW Karmann Asso Di Quadri

Хечбекът Asso Di Quadri е дело на легендата в автомобилния дизайн Джорджето Джуджаро и се появява на бял свят през 1976-та година. Автомобилът е бил предвиден като сериен, но проекта не е реализиран. Впоследствие този дизай е използван при създаването на VW Scirocco.

3. BMW 1602 Electro-Antrieb

Първото електрическо BMW се появява още през 1972 година и е направено специално за Олимпийските игри в Мюнхен. Интересното е, че колата може да изминава с един заряд 60 км и достига максимална скорост от 100 км/ч.

4. BMW Hurricane

Този елегантен прототип е дело на група немски студенти и е направен на базата на серийното BMW 1800ti и Ferrari 250 LM. В него са използвани и части от Volvo, Fiat и Jaguar. BMW Hurrican е създаден през далечната 1967 година, но довършителните работи по него продължават чак до 1975 г.. Автомобилът е оборудван с двулитров мотор с мощност 120 коня.

5. BMW 2000 ti Coupé

Идеята на тази версия е да бъде направена по-стилна визия на BMW 2000 ti. Купето се появява през 1968 година и е направено от италианското ателие Frua. Впоследствие му се монтира двигател 1,990 куб. см мощност 120 конски сили.

6. BMW 2800 Spicup

Дизайнерите на Bertone превръщат BMW 2800 CS в този елегантен кабриолет, през далечната 1969 година. Любопитно е, че за този уникален модел се намира богат купувач, който след това си го кара редовно по европейските пътища.

7. BMW Turbo

В проектирането на концептуален суперавтомобил помагат инженерите от Lamborghini. Turbo е създаден също специално за Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г. Впоследствие тази кола еволюира в легендарното купе BMW M1.

8. BMW E30 M3 Pickup

Този пикап на базата на M3 е създаден през 1986 година с една-единствена цел. А тя е била да може бързо да доставя резервни части на територията на завода. Никога не е мислено за серийна версия на бързия пикап.

9. BMW Ur-Roadster

Кабриолетът BMW Ur-Roadster се появява на бял свят през 1990 година и на практика се явява един от първите прототипи на серийното BMW Z3. За щастие серийната версия е значително по-елегантна и стилна.

10. BMW Nazca C2

Концептуалния спортен модел BMW Nazca е определян като едно от най-добрите творения на дизайнера Джорджето Джуджаро и ItalDesign. Обтекаемото BMW даже е било предвидено за серийно производство, но по-късно е решено ресурсите да се насочат върху разработването на нов двигател за McLaren F1 и този проект е изоставен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари