Депутатите решават дали прагът на разплащане в брой да остане 10 000 лева

0
Парламентът продължава с разглеждането на данъчните закони
Парламентът продължава с разглеждането на данъчните закони Снимка: БГНЕС

Парламентът продължава с разглеждането на данъчните закони

Днес народните представители ще довършат дебата и първото гласуване по Законопроекта за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Законопроектът на МС предлага въвеждането на финансов стимул за лицата, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества на обща стойност над 100 000 лв. Предвидено е размерът на възнаграждението за лицата да е 10 на сто от събраните от НАП и/или Агенция „Митници“ допълнителни приходи за бюджета, при съблюдаването на определени условия, на които подадената информация трябва да отговаря, за да се приложи нормата за възнаграждението - необходимо е тя да съдържа конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите, да не се основава на публично достъпни източници и да не е получена от подаващото информация лице в качеството му на орган по приходите или държавен служител с контролни правомощия. Това предложение стана популярно като “донус-бонус”, припомня БГНЕС.

Депутатите ще гласуват и предложението за намаляване на прага на сумите, допустими за извършване на разплащания в брой от 10 000 на 5 000 лв., както и въвеждането на изискване работодателите от ресторантьорския сектор, които предлагат услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на работниците и служителите си задължително по банков път.

Агенцията припомня, че имаше разнопосочни мнения по предложените промени. Димо Дренчев от “Възраждане” коментира, че в целия ЗИД прозира лобизъм към банковия сектор. Той обяви, че “Възраждане” ще гласуват против законопроекта.

Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира предложението за намаляване на прагът на кешовото плащане. Според него не могат да приемат законодателство само за големите градове. “Единият възможен разумен изход е да отчетем натрупаната инфлация последните 10 години и да запазим прага такъв какъвто е. Втората възможност е да минем към един по-умерен вариант - да бъде намален на 8000 лв.”, смята той. Димитров е категоричен, че законопроектът трябва да мине на първо четене, за да може между първо и второ четене да изчистят всички текстове. Депутатът от ПП-ДБ каза, че с предложението “донос-бонус” се цели мерките да се отнасят към по-големите компании, за да може те да плащат своите данъци.

Отнасяме се с резерви към предложените промени в данъчните закони. Нашата парламентарна група не подкрепи нито един от предложените проекти за промени в данъчни закони в ресорните комисии. Същото е и отношението ни към увеличаването на прага на разплащането в брой - да не се променя прагът на разплащане в брой”, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари