Депутатите приеха на първо четене промени във Валутния закон

0
Митниците ще могат да задържат суми под 10 000 евро при влизане или излизане от страната
Митниците ще могат да задържат суми под 10 000 евро при влизане или излизане от страната Снимка: Dunavmost

Митниците ще могат да задържат суми под 10 000 евро при влизане или излизане от страната

Парламентът прие на първо четене промени във Валутния закон. Законопроектът бе приет със 117 гласа "за", "против" бяха 34, а 8 гласуваха с "въздържал се", информира агенция "Фокус".

Законопроектът е част от пакета закони, които парламентът трябва да разгледа, за да получи новия транш средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

С промените се въвеждат нови правила относно контрола на движението на непридружените парични средства и изискването за предоставяне на декларация за оповестяване на паричните средства. Със законопроекта се допълват и санкциите при неспазване на процедурите.

Така властите ще могат да задържат и суми с по-нисък праг от допускания, който в момента е 10 000 евро, за които има съмнения, че са свързани с престъпна дейност и осъществяване на ефективен контрол в съответствие с европейските изисквания.

В законопроекта се предвижда и изземането на други високоликвидни предмети като монети и злато под всякаква форма.

Против законопроекта се обявиха от "Възраждане“, които смятат, че няма ясни правила за това в какви случаи ще бъдат изземани средствата на хората от митническите власти.

Искрен Митев от ПП-ДБ поясни, че идеята на законопроекта е да се ограничи нелегалния трафик на средства. По думите му между двете четения могат да се направят предложения, така че да бъде оптимизиран този процес.

От БСП също видяха неясноти в така разписания законопроект. Те обаче смятат, че страните имат право сами да определят какви средства се внасят или изнасят от страната. Според Румен Гечев между двете четения трябва да бъдат направени промени, за да бъдат прецизирани текстовете.

Според "Има такъв народ“ промените ще дадат големи правомощия на служителите в митниците "да правят каквото поискат“. Тошко Йорданов също застана зад позицията, че трябва да се уточни в какви случаи ще могат да се предприемат действия от органите.

Срокът за предложения между двете четения ще бъде три дни по искане на парламентарната група ГЕРБ-СДС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Тя
    Вместо да се занимават с проблемите на народа тия пак оправят себе си. Имаме нужда от 100 депутати, които да вършат работа, а не от 240 хрантутници които крадат и лежат на наш гръб.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари