Депутатите гледат промените за доброволната казарма

0
Предложено е и увеличаване на годините за водене на отчет на запасните
Предложено е и увеличаване на годините за водене на отчет на запасните Снимка: БГНЕС

Предложено е и увеличаване на годините за водене на отчет на запасните

На първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят на второ четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили.

С новите разпоредби, чийто вносител е Министерски съвет, се създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв, като всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и ако отговаря на изискванията, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца. С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили, пишат вносителите в мотивите си, предаде репортер на БГНЕС.

Открива се и възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на Родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили. Ще се увеличат и възможностите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната с необходимите специалисти, изпълняващи договор за служба в доброволния резерв. Предложено е и увеличаване на годините за водене на отчет на запасните, с което ще се подобрят мобилизационните способности на страната. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари