На слаба власт законът ѝ пречи!

2
Законодателният процес е хаотичен и не се съобразява със стратегически документи, коментира Иван Брегов
Законодателният процес е хаотичен и не се съобразява със стратегически документи, коментира Иван Брегов Видео: Вестник Сега

Законодателният процес е хаотичен и не се съобразява със стратегически документи

Това каза в предаването "(О)позиция" на "Сега" Иван Брегов, който ръководи правната програма на Института за пазарна икономика.

С истерия закони не се правят - така Брегов коментира промените със съмнителен ефект, които парламентът спешно прави, провокиран от обществените настроения. Според Брегов, например, наказанията за престъпленията се вдигат хаотично, а не се дават механизми, с които да се работи с извършителите. И накрая тя хем ще са лежали по-дълго в затвора, хем няма да се поправят.

По думите му обществото не изследва в дълбочина детайлите, а се отдава на истерията. Ако само приемаме закони, а имаме слаба изпълнителна власт, която не ги прилага правилно, те няма да работят, посочи той. И обясни, че ако една жертва на домашно насилие е сигурна, че е охранявана, това ще е много по-работещо от пожарното изменение на всеки закон. Брегов разказа за случай от Видинско, в който младежи са убили човек заради шише ракия.

"Изследвах областната дирекция на МВР. От 400 души, които работят в нея, едва 15 служители на МВР имат функция да обикалят видинските села. Проверих графика им. Те прекарват по един час на седмица там", каза той. И допълни, че държавата плаща огромен бюджет на МВР, гражданите трупат омраза към редовите служители, а няма как 15 души да охраняват 100 000 на много широк периметър. Този проблем обаче не е на дневен ред.

"Ако МВР има ресурса да охранява с цяла полицейска кола "Осемте джуджета", или полицаи да извършват ремонти на високопоставени лица, защото знаем, че и това се върши, защо стигаме дотук?", пита се Брегов.

Във видеото вижте още кога според Брегов ще заработи механизмът за разследване на главния прокурор и каква е оценката му за предлаганите промени в Конституцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари